Foto: LETA

Reaģējot uz portāla "Delfi" un Latvijas Radio pētījumu "Līdera apskāviens", Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) pasniedzējs Dmitrijs Bočarovs ir piekritis "šobrīd" vairs nelasīt lekcijas studentiem, kā arī atteikties no fizikas olimpiāžu organizēšanas, izriet no fakultātes mājaslapā publicētā paziņojuma. LU gan šajā paziņojumā nekonkretizē, vai ar viņu nolemts pārtraukt darba attiecības.

Fakultāte izsaka "viennozīmīgu un vienprātīgu nosodījumu jebkādai nevēlamai uzvedībai savstarpējās attiecībās, it īpaši situācijai, ka starp mācībspēku un studentu vai nepilngadīgu personu veidojas jebkādas attiecības, kas iziet ārpus koleģialitātes rāmjiem".

"Fizikas nodaļa uzskata par pienākumu saviem studentiem un nodaļas organizēto pasākumu dalībniekiem nodrošināt drošu vidi visiem, neatkarīgi no dzimuma identitātes vai izpausmes, kas iekļauj aizsardzību no nevēlamas uzmanības," lasāms FMOF paziņojumā.

Tāpat paziņojumā akcentēts, ka fakultātes Fizikas nodaļa ir aptaujājusi studentes, kurām bijusi "mijiedarbība" ar Bočarovu studiju ietvaros pēdējo divu gadu laikā, kopš viņš pasniedz fizikas nodaļā. Ne aptaujā, ne agrākās studentu atsauksmēs nav norādīts uz nevēlamu uzvedību no pasniedzēja puses, teikts paziņojumā.

Tāpat fakultāte ir vērsusies LU Akadēmiskās ētikas komisijā ar lūgumu izvērtēt, vai Bočarova pagātnē veiktās darbības var būt savienojamas ar pasniedzēja darbu Latvijas Universitātē.

Ar pilnu fakultātes paziņojuma tekstu var iepazīties šeit.

Bočarovs ar studentiem strādā arī Transporta un sakaru institūtā, kur, kā liecina informācija šīs mācību iestādes mājaslapā, 2020. gadā ievēlēts asociētā profesora amatā. Pēc žurnālistu pētījumā publiskotā pagaidām nekāda publiska reakcija nav sekojusi.

Jau ziņots, ka žurnālistu pētījumā par bērnu un jauniešu nometni K.I.D. un prāta spēļu klubu "Kas? Kur? Kad?" atklāts, ka tur gadiem ilgi organizatori, nobrieduši vīrieši, uzmākušies un iesaistījuši attiecībās dalībnieces – pusaudzes un jaunietes. Žurnālistu pētījumā atklāti trīs jauniešu līderu vārdi.

Pētījums atklāja, ka pats Bočarovs ir ilgstoši rakstījis seksuāla rakstura ziņas vienai no nometnes dalībniecēm, kā arī ticies ar viņu. Nelūgtu uzmanību no vīrieša puses piedzīvojusi arī intelektuālo spēļu kluba "Kas? Kur? Kad?" dalībniece (Bočarovs spēļu klubā darbojās kā organizators).

Pētījuma "Līdera apskāviens" mērķis ir izglītot sabiedrību par seksuālās uzmākšanās dažādajām sejām. Izglītotāki jaunieši un organizācijas spēs savlaicīgi identificēt draudus un izvairīties no šādām situācijām.

Pētījums no otrdienas, 5. decembra, publicēts Latvijas Radio raidierakstā "Dokumentārijs" Latvijas Radio mobilajā lietotnē un visās populārākajās straumēšanas vietnēs un "Delfi" rakstu sērijā latviešu un krievu valodā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!