Foto: LETA

Dokuments – doktrinālā deklarācija "Fiducia supplicans" par svētību pastorālo nozīmi, ko pirmdien, 18. decembrī, apstiprināja Romas katoļu baznīcas galva pāvests Francisks un oficiāli izziņoja Vatikāns, dod tiesības garīdzniekiem svētīt arī viena dzimuma pārus. Tas gan nepielīdzina šo savienību laulībai, turklāt svētīšana nedrīkst līdzināties vai imitēt katoļu baznīcas oficiālos rituālus, portālam "Delfi" sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas priesteris teoloģijas doktors Ilmārs Tolstovs.

Jaunajā dokumentā uzsvērts, ka lūgumi pēc šādas svētības saņemšanas nav noraidāmi principā. Cilvēki "neregulārās" savienībās – homoseksuālās vai heteroseksuālās – atrodas grēka stāvoklī, taču tāpēc nevajadzētu liegt viņiem Dieva mīlestību vai žēlastību.

Tolstovs portālam "Delfi" stāstīja, ka konkrētais dokuments ir augsta līmeņa – pēdējā oficiālā deklarācija "Dominus Iesus" ("Kungs Jēzus") izdota 2000. gadā un arī tā, līdzīgi kā jaunākais dokuments, savulaik raisījusi kontraversijas.

Jaunākais dokuments ir ilgstošu pārdomu auglis – tā ir atbilde gan iepriekšminētajiem konservatīvi noskaņotajiem katoļu baznīcas kardināliem, gan tiem garīdzniekiem, kuri līdz šim nodarbojušies ar pašdarbību – tagad baznīcā šajā jautājumā ievieš kārtību. Tāpat šī deklarācija uzskatāma par vēsturisku, jo tajā paustā nostāja paliks vismaz uz gadu desmitiem, ja ne simtiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!