Foto: DELFI
Ņemot vērā identificētos riskus Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības spējā izpildīt uzņemtās saistības un risināt radušās finanšu problēmas, Valsts kontrole (VK) augustā sāka pētīt vietvaras finanšu situāciju. Par pārbaudē atklāto VK piektdien, 22. decembrī, informē preses konferencē, kurai iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Brīfingā piedalās valsts kontrolieris Edgars Korčagins un Valsts kontroles padomes locekle Ilze Bādere.

Revīzija tika veikta ar mērķi vērtēt pašvaldības budžeta vadības atbilstību tiesību aktiem, plānošanas dokumentiem un valstiski (vai starptautiski) atzītai praksei un uzņemto saistību pilnīgumu.

Tāpat VK iepriekš paudusi, ka par būtiskiem faktiem vai iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem, ja tādi tiks konstatēti revīzijas laikā, nekavējoties informēs atbildīgās iestādes.

Jau ziņots, ka Rēzekne nonākusi nopietnās finansiālās grūtībās. Šogad prognozēts budžeta iztrūkums teju četru miljonu eiro apmērā.

Neesošās naudas dēļ apdraudēta ir vairāku infrastruktūras objektu būvniecība, kas varētu rezultēties ar Eiropas Savienības finansējuma zaudēšanu.

Redzamākais piemērs pilsētā ir SPA centrs – pašvaldība pati centra būvniecību pabeigt nevar, tāpēc meklēs investoru, kurš pabeigs projektu. To vietvara var darīt līdz 2028. gada beigām – ja investoru neatradīs, centrs jāpabeidz pašvaldībai vai jādod atpakaļ saņemtais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums vairāk nekā piecu miljonu apmērā.

Taču pašvaldībā top vēl vairāki objekti, kur pastāv šaubas par spēju tos pabeigt – bērnudārza remonts, industriālās zonas attīstība un citi.

Tamdēļ no amata tika atstādināts arī Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai").

Rēzeknes domes priekšsēdētājs tika atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību.

Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, liecina par domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Kā Delfi TV raidījumā "Kāpēc" pats Bartaševičs vērtē situāciju Rēzeknē, var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!