Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 11. janvārī, pieņēma grozījumus tabakas aprites likumā, tostarp ceļot vecuma slieksni, no kura varēs iegādāties cigaretes, kā arī aizliedzot laist tirgū aromātiskas elektroniskās cigaretes.

Izmaiņas likumā atbalstīja 77 deputāti, bet "pret" balsoja opozīcijas deputāte Ramona Petraviča (LPV).

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā. Darbs pie tiem sākās 2022. gada decembrī.

Līdz 20 gadu vecumam liegts smēķēt

Patlaban likums nosaka, ka tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Šīs personas nedrīkst šos produktus arī iegādāties. Tomēr ar likuma izmaiņām vecuma slieksnis ir celts līdz 20 gadiem.

Aizliegums stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Tāpat izmaiņas paredz, ka šo produktu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, piemēros naudas sodu pārdevējam no 280 eiro līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai – no 700 eiro līdz 7100 eiro. Līdz šim par šo produktu pārdošanu 18 gadus nesasniegušām personām pārdevējam varēja piemērot sodu no 280 līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai – no 700 līdz 1400 eiro.

Savukārt personām, kas jaunākas par 20 gadiem, par smēķēšanu, bezdūmu tabakas izstrādājumu vai tabakas aizstājējproduktu lietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 15 eiro. Tāds pats sods paredzēts arī par šo produktu iegādāšanos vai glabāšanu.

"Veipi" tikai ar tabakas aromātu

Izmaiņas likumā paredz aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus. Izņēmums būs tādi aromatizētāji, kas rada tabakas smaržu vai garšu.

Šie ierobežojumi stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Vienlaikus noteikts ierobežojums ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus un citus smēķēšanas produktus, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas.

Tāpat izmaiņas attieksies arī uz reklāmu, proti, reklāmā būs liegts attēlot personas smēķējam un lietojam tabakas aizstājējproduktus un bezdūmu tabakas izstrādājumus.

Likuma izmaiņas arī paredz liegumu smēķēt azartspēļu organizēšanas vietās, kā arī Saeimas un Ministru kabineta ēkās, izņemot telpās, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!