Foto: LETA

Aptuveni katrs piektais Saeimas deputāts saņems kompensācijas par pieaugušajiem hipotekāro kredītu procentiem, šonedēļ vēsta žurnāls "Ir". Daļa deputātu gan nav zinājuši, ka viņu pašu decembrī pieņemtais lēmums nozīmē, ka tas attiecas arī uz viņiem.

Pieņemtais lēmums nozīmē, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) 30% no gada laikā samaksātajiem procentiem reizi ceturksnī pārskaitīs kredītņēmējiem. Pieteikties šim procesam nav nepieciešams – šāds lēmums pieņemts, lai atvieglotu pieteikšanās procesu.

Žurnāls "Ir" ceturtdien raksta, ka veiktajā aptaujā daļa parlamentāriešu norāda: kompensācijai pieteikties neplāno, bet nezināja, ka to saņems tāpat.

Žurnāls noskaidrojis, ka 36 deputāti gada ienākumu deklarācijās uzrādījuši parādsaistības. No tiem 20 deputāti intervijās atzina, ka viņiem ir hipotekārais kredīts.

Četri parlamentārieši to žurnālam atteicās precizēt, bet pārējie vai nu bija jau parādu dzēsuši vai tas nebija hipotekārais kredīts, bet gan, piemēram, aizņēmums auto iegādei vai studijām.

Lielāko parādu deklarējis Jānis Vitenbergs (NA) – 169 tūkstošus eiro. Viņš žurnālam neprecizē, kāds ir kredīta atlikums, arī saņemamās kompensācijas apjomu nē. Ap 500 eiro kompensācijā saņems Māris Kučinskis (AS) – viņš deklarējis 135 tūkstošus eiro parādu, bet nav precizējis kredīta atlikumu. Apmēram 445 eiro pirmajā ceturksnī saņems Edvards Smiltēns (AS) – arī viņš nav norādījis kredīta atlikumu, bet deklarācijā uzrādījis 96 tūkstošu eiro lielu parādu.

72 tūkstoši eiro vēl jāmaksā Atim Švinkam (P), kurš kompensācijā saņems ap 300 eiro. 317 eiro pirmajā ceturksnī saņems Gunārs Kūtris (ZZS), kuram parādsaistībās vēl jādzēš 65 tūkstoši eiro. Ilze Vergina (JV) kompensācijas apmēru neprecizē, bet norādījusi, ka hipotekārā kredīta atlikums ir 59 tūkstoši.

Inesei Kalniņai (JV) kompensācija nepienākas, jo viņai izsniegts kredīts ar fiksētu procentu likmi un "Euribor" likmju kāpums kopējo summu nav daudz iespaidojis. Savukārt deputāte Linda Matisone (AS) kompensāciju saņems par katru no trīs hipotekāriem kredītiem. Žurnāls noskaidrojis, ka parlamentārietei tiks izmaksāti 237 eiro, bet viņas kredītu atlikums ir 46 tūkstoši eiro.

Vismazāko kompensāciju saņems Uģis Rotbergs (JV), kurš pirmajā ceturksnī saņems 34 eiro. Viņam atlicis vēl nomaksāt deviņus tūkstošus eiro. Tikpat liels parāds vēl palicis Edgaram Putram (AS). Kompensācijā viņš saņems 49 eiro.

Četri deputāti – Edmunds Teirumnieks (NA), Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV), Ilze Indriksone (NA) un Mārtiņš Felss (JV) žurnālam nenorādīja, vai viņu deklarētie kredīti ir arī hipotēka.

Pilns raksts lasāms šeit.

KNAB: deputāti nav pārkāpuši likumu

Kā "Delfi" skaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), deputāti, lemjot par kompensāciju piešķīrumu, nav pārkāpuši likumu.

Likums nosaka, ka valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

Tāpat likums nosaka, ka iepriekšminētie ierobežojumi neattiecas uz Saeimas deputātiem gadījumos, kad tie piedalās ārējo normatīvo aktu vai politisko lēmumu pieņemšanā.

Tas nozīmē, ka šajā situācijā Saeimas deputāti rīkojušies atbilstoši prasībām, secina KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!