Foto: DELFI

14. Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins vairs nav Nacionālās apvienības (NA) biedrs, pavēstījis NA līderis Raivis Dzintars.

Politiķis mikroblogošanas vietnē "x" ievietojis lakonisku paziņojumu: "Ar šo vēlos darīt zināmu, ka no šodienas Aleksandrs Kiršteins vairs nav Nacionālās apvienības biedrs."

Dzintars aģentūrai LETA pauda, ka Kiršteins ir uzrakstījis iesniegumu par izstāšanos no partijas. Par turpmāku apvienības un Kiršteina sadarbību Saeimā notiks saruna pirmdien, 29.janvārī, valdes sēdē.

''Pēc vakardienas sarunas frakcijas sēdē bija skaidrs, ka ceļi vienas partijas ietvaros šķirsies. Par to, vai kāda sadarbība iespējama Saeimas līmenī, mēs runāsim. Tas nav šodienas jautājums,'' sacīja NA līderis.

Pēc Dzintara teiktā, sadarbības grūtības ar Kiršteinu partijai bijušas ilgstoši. Lēmumu par turpmākas sadarbības pārtraukšanu ietekmējis arī deputāta nesenais brauciens uz Ķīnu.

Viņš atzīmēja, ka NA nostāja nav pret Ķīnu vai pret diplomātisku attiecību uzturēšanu ar to, taču ārpolitika būtu jāveido "vienoti un saskaņoti".

"Kiršteina reakcija uz šo situāciju, tiekoties ar frakciju pēc atgriešanās [no brauciena], un Edmunda Teirumnieka [rīcība] bija ļoti atšķirīgas," sacīja Dzintars, apliecinot, ka ar Teirumnieku sadarbība netiks pārtraukta.

Kiršteins aģentūrai LETA teica, ka viņam ir ''atšķirīgi uzskati par šo valdību un iespējamo darbošanos koalīcijā, ja kaut kas mainās un NA aicina atpakaļ'', proti, par partijas stratēģiskajiem uzstādījumiem, viedokli un attieksmi pret Zaļo kursu un partiju ''Vienotība''.

Politiķis noliedza, ka lēmums par izstāšanos no partijas ir saistīts ar neseno braucienu uz Ķīnu. ''Tas ir sīkums, ka pat nav vērts par to runāt,'' sacīja Kiršteins.

Kiršteins joprojām turpināšot sadarbību ar frakciju nacionālos jautājumos, reizē solot, ka nākamnedēļ varēšot sniegt padziļinātu atbildi pēc sarunām ar NA.

"Delfi" jau vēstīja, ka Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (LPV) iepriekš sociālajos medijos palepojās ar šķietami izdevīgu viņa un vēl septiņu parlamentāriešu braucienu – vizīti Ķīnā, uzsverot, ka tas budžetam nav izmaksājis ne centa.

Kā redzams deputāta publiskotajos foto, bez Šlesera uz Ķīnu devušies arī citi parlamentārieši: Aleksandrs Kiršteins (NA), Ričards Šlesers (LPV), Linda Liepiņa (LPV), Ramona Petraviča (LPV), Viktorija Pleškāne (S), Edmunds Teirumnieks (NA) un Kristaps Krištopāns (LPV).

Šlesers un deputāti Ķīnu apmeklējuši, lai veicinātu abu valstu sadarbību. Viņš ir Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītājs. Kopā ar deputātiem Ķīnā ieradusies arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) uzņēmēju delegācija.

Minētā vizīte uz Ķīnu organizēta kā privātpersonu brauciens, to portālam "Delfi" apstiprināja Satversmes aizsardzības birojā. Arī Saeimas prezidija redzeslokā šis brauciens nav nonācis. Taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atbilstoši savai kompetencei veiks padziļinātu informācijas izvērtējumu.

Saeimas deputāts Artūrs Butāns (NA), komentējot sava partijas biedra Kiršteina vizīti Ķīnā kopā ar vairākiem citiem Latvijas parlamentāriešiem, pauda: "Es neuzskatu, ka tas bija vajadzīgs brauciens. Man liekas, ka tas bija viņa individuāls lēmums, netika saskaņots partijā. Manuprāt, nav vajadzīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!