Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītā gada laikā pavisam iekļauto personu skaits Pašatteikušos personu reģistrā bija palielinājies par 17 428, savukārt aktuālo aizliegumu skaits par 5942, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas dati.

Kopš 2020. gada sākuma līdz 2023. gada 31. decembrim kopumā Pašatteikušos personu reģistru izmantojušas 58 017 personas, un aktuāls aizliegums piedalīties azartspēlēs un interaktīvajās izlozēs bijis 31 692 personām.

Inspekcijā atgādina, ka kopš 2021. gada maija arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) reģistrā iekļautās personas nedrīkst piedalīties azartspēlēs un interaktīvajās izlozēs. Aplēsts, ka vidēji 10% no UGF reģistrā iekļautajām personām vēlējušās spēlēt azartspēles, bet piekļuve tām bijusi liegta.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšnieces Signes Birnes ieskatā reģistrs ir efektīvs risinājums riskam pakļauto personu atbalstam un tas tiek aktīvi izmantots: "Viens no Inspekcijas uzdevumiem ir arī atbalsta nodrošināšana personām, kurām pārmērīga azartspēļu vai interaktīvo izložu spēlēšana rada problēmas un riskus, līdz ar to, sniedzot Latvijas iedzīvotājiem iespēju brīvprātīgi veikt reģistrēšanos Inspekcijas uzturētajā Pašatteikušos personu reģistrā, ļaujam savlaicīgi identificēt problēmu un apturēt potenciālu aizraušanos ar azartspēlēm."

Viņa norādīja, ka tik pat nozīmīga bijusi atbalsta sniegšana arī tiem azartspēļu spēlētājiem, tai skaitā viņu tuviniekiem, kuriem bijusi nepieciešama palīdzība. Viens no šādiem inspekcijas atbalsta mehānismiem bija psihologa konsultācijas, ko varēja saņemt bez maksas. Pērn inspekcija sniedza 849 klātienes un 223 attālinātās konsultācijas, kā arī 2522 tālruņa konsultācijas dažādos jautājumos, bet elektroniskā pasta formā – 203 konsultācijas.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija ir Finanšu ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir realizēt valsts politiku azartspēļu un izložu organizēšanā un nodrošināt izložu un azartspēļu organizēšanas likumību sabiedrības interešu un personu tiesību aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!