Foto: Shutterstock

Saeima šo ceturtdien, 22. februārī, lems par grozījumiem Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kas paredz liegt Latvijā importēt Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības un lopbarības produktus.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 20. februārī, skatīja divus priekšlikumus likuma grozījumiem – Nacionālās apvienības (NA) un Zemkopības ministrijas (ZM).

NA rosināja likumu papildināt ar tekstu, ka lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegāde no Krievijas un Baltkrievijas ir aizliegta.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aicināja neatbalstīt NA priekšlikumu, jo tas ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām un Satversmi. Viņa informēja, ka līgums par Eiropas Savienības (ES) darbību paredz kopīgus importa noteikumus un nosaka principus brīvai preču apgrozībai, tomēr valstis var veidot izņēmumus un ieviest aizliegumu, balstoties, piemēram, uz sabiedrības morāles un valsts drošības apsvērumiem.

Viņa uzsvēra, ka tieši šie apsvērumi ietverti ZM piedāvātajās likuma izmaņās. Meisteres vērtējuma, ZM izstrādātā likumprojekta pieņemšana ir labs pirmais solis, lai turpinātu sarunas ar Baltijas valstu valdību pārstāvjiem un ES institūcijām, lai vienotos par kopīgiem tiesiskiem ierobežojumiem nākotnē.

Rezultātā komisija atbalstīja ZM virzītās likuma izmaiņas. Tās paredz – lai ievērotu un nodrošinātu Latvijas sabiedrības drošību (publisko interešu aizsardzību, tajā skaitā tiesības uz īpašumu) un labklājību (sabiedrības kopējo materiālo labumu vairošanu), ir aizliegta lauksaimniecības un lopbarības produktu ievešana (importēšana) Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas vai kuras ieved (importē) Latvijā no citām trešajām valstīm, bet kuru izcelsme ir Krievija vai Baltkrievija.

Likuma izmaiņas arī paredz, ka Ministru kabinets 14 dienu laikā no likuma izmaiņu spēkā stāšanās dienas izdod noteikumus, tajos norādot lauksaimniecības un lopbarības produktus, kurus ievest (importēt) Latvijā ir aizliegts.

Tāpat likumprojekts paredz, ka ar importēšanu Latvijā tiek saprasta produktu laišana brīvā apgrozībā (izņemot laišanu brīvā apgrozībā nolūkā piegādāt tos saņēmējam citā dalībvalstī ar atbrīvojamu no pievienotās vērtības nodokļa), kā arī ievešana pārstrādei (izņemot ievešanu pārstrādei ar mērķi tos iznīcināt) vai galapatēriņam.

Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu importa liegums būtu terminēts – līdz 2025. gada 1. jūlijam.

Komisija vienojās noteikt likuma izmaiņām steidzamību un plānots, ka Saeima izmaiņas pieņems šo ceturtdien, 22. februārī.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!