Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) mudina ministrus domāt par dzimumu līdztiesību valsts kapitālsabiedrību vadībā.

Otrdien, 20. februārī, uzklausīja Labklājības ministrijas (LM) sniegto informāciju par Eiropas Savienības (ES) dzimumu līdztiesības ministru šā gada 26.–27. februāra neformālajā sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem. Sanāksmē tiks spriests par līdz šim sasniegto dzimumu līdztiesības jomā.

Latvijas pozīcijā, ko sanāksmē paudīs LM, tostarp uzsvērts, ka būtisks jautājums ir sieviešu ekonomiskās un finansiālās neatkarības veicināšana, ko ietekmē izglītības un vēlāk arī profesionālās karjeras izvēle, kā arī sabiedrības stereotipi par sieviešu un vīriešu lomu ģimenē.

"Šajā kontekstā ir nepieciešams veicināt darba un privātās dzīves saskaņošanas iespējas, īpaši fokusējoties uz vīriešu aktīvāku iesaisti neapmaksātu aprūpes pienākumu veikšanā un bērnu kopšanā, ņemot vērā Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta 2023. gada Dzimumu līdztiesības indeksa rezultātus, kas parādīja, ka ES joprojām pastāv liela plaisa starp vīriešu un sieviešu iesaisti bērnu kopšanā un mājas darbu veikšanā," norāda LM.

Attiecībā uz dzimumu līdztiesības sekmēšanu ES līmenī, LM norāda, ka sieviešu un vīriešu līdzsvarota pārstāvniecība lēmumu pieņemšanas pozīcijās ir viens no aspektiem, kas ietekmē, vai un kāda ir politiskā darba kārtība, vai un kādiem jautājumiem tiek pievērsta uzmanība. Vienlaikus būtu nepieciešams domāt par mehānismiem, kā nodrošināt, ka dzimumu līdztiesības aspekti tiek vairāk integrēti dažādu jomu politikās – finanses, aizsardzība, transports u.c.

Valdības sēdes laikā Siliņa aktualizēja jautājumu par dzimumu līdztiesību valsts kapitālsabiedrību vadībā, kā piemēru minot aviokompāniju "airBaltic", kuras padomē ir tikai vīrieši. Viņa piebilda, ka Lietuva un Igaunija dzimumu līdztiesības jautājumos apsteidz Latviju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!