Foto: Shutterstock

Pirms oficiālas atbildes sniegšanas veselības ministram Hosamam Abu Meri (JV) par iespējamu Rīgas Dzemdību nama un Rīgas 2. slimnīcas reorganizāciju, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs kopā ar ministru apmeklēs slimnīcas, portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas domē.

Kā atklāja domē, Rīgas pašvaldība pagaidām Veselības ministrijai (VM) nav sniegusi oficiālu atbildi par piedāvājumu reformēt konkrētās slimnīcas. Abu Meri vēstulē bija norādījis, ka atbilde viņam jāsniedz līdz 29. februārim.

Tā vietā nākamajā nedēļā veselības ministrs kopā ar Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju Juri Radzeviču (GKR) plāno apmeklēt Rīgas 2. slimnīcu un Rīgas Dzemdību namu, kur iepazīsies ar situāciju abās ārstniecības iestādēs, tiksies ar to kolektīviem un uzklausīs darbinieku viedokļus.

Rīgas pašvaldība plāno turpināt konstruktīvu diskusiju ar VM, lai gūtu labāko risinājumu darbiniekiem un pacientiem. "Rīgas domei svarīgākais ir pakalpojuma pieejamība, kas būtībā sakrīt arī ar Veselības ministrijas mērķiem," uzsver domē.

Jau ziņots, ka Abu Meri savā vēstulē Rīgas mēram Vilnim Ķirsim (JV) akcentē trīs galvenos virzienus, kuros vajadzīgas reformas: traumatoloģijas pakalpojumu multidisciplināras koncentrācija, drošākas dzemdību aprūpes nepieciešamība valsts demogrāfiskās situācijas dēļ, kā arī nepieciešamība pēc hronisko pacientu aprūpes paplašināšanas Rīgā.

Ministrs vēstulē norāda, ka, lai virzītos uz cilvēku vērstu kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu un pakalpojumu pēctecību, valsts apmaksātus pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā nepieciešams turpmāk attīstīt PSKUS un RAKUS, lai nodrošinātu starpdisciplināru pieeju un multidisciplināras komandas iesaisti stacionārā ārstēšanas procesā. Šobrīd šos pakalpojumus nodrošina RAKUS, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca, bet kreisā krasta iedzīvotājiem – Rīgas 2. slimnīca.

Otrs virziens, kurā tiek piedāvātas reformas ir dzemdniecība. Ministra ieskatā: "Attiecībā uz dzemdētāju un nedēļnieču aprūpi, SIA "Rīgas Dzemdību nams" nav mūsdienu prasībām atbilstoša droša vieta, jo mūsdienu dzemdniecībā sarežģījumu gadījumos ir nepieciešama multidisciplināra aprūpe un terciārā līmeņa tehnoloģijas, tādas kā reanimācijas nodaļas iespējas ar iespējamu nepārtrauktu pacienta monitorēšanu, diagnostikas tehnoloģiju un invazīvās radioloģijas pieejamību diennakts režīmā, asins kabinetu un medicīnas personālu, kam ir pieredze neikdienišķu situāciju risināšanā, piemēram, anestezioloģijā un reanimatoloģijā."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!