Foto: LETA

No 1.janvāra drošības jomā Latvijas iedzīvotāji dzīvos mazliet "citādākā Latvijā", un saistībā ar drošu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē norisi valsts iedzīvotājiem būs jāsamierinās ar dažiem ierobežojumiem, piektdien, 12.decembrī, žurnālistiem preses konferencē sacīja Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis.

Drošības policija jau ilgstoši strādā pastiprinātā režīmā, lai nodrošinātu gan drošu kopējo pasākumu norisi, gan fizisku apsardzi citu valstu augstākā līmeņa amatpersonām. Leitietis minēja, ka citu prezidējošo valstu pieredze norāda, ka prezidentūras laikā pret tām tiek vērstas pretizlūkošanas aktivitātes, kā arī diskreditējošas kampaņas pret valsts augstākajām amatpersonām. Līdz ar to Drošības policija ir izstrādājusi pretdarbības plānu šādu aktivitāšu novēršanai vai "vismaz to minimizēšanai".

Gan pēc Drošības policijas, gan Valsts policijas aplēsēm notiks aptuveni 29 augstākā drošības līmeņa pasākumi, kuros sagaidāmi vislielākie drošības riski. Drošības policija tiem veiks kopējo draudu analīzi un atsevišķu amatpersonu apdraudējuma analīzi.

Kā norādīja Leitietis, patlaban nav ziņu par teroristu vai to grupējumu vēlmi sarīkot teroraktu, taču, vērtējot kopējo drošības situāciju Eiropā, Drošības policijas priekšnieka vietnieks neizslēdza iespējamību, ka Latvija šādām personām var kļūt par mērķi.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis sacīja, ka policijas darbs saistībā ar prezidentūru sāksies jau 15.decembrī. Valsts policija jau ir "pārņēmusi" daļu jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas, kur notiks vairums ar prezidentūru saistīto pasākumu.

Policija līdzīgi kā eiro ieviešanas laikā ir izstrādājusi speciālu rīcības plānu. Tas paredz, ka Rīgā un Rīgas apkaimē pastiprināsies drošības pasākumi, kurus, iespējams, jutīs arī iedzīvotāji.

Par visiem drošības ierobežojumiem iedzīvotāji iepriekš tiks informēti. Ķuzis minēja, ka kopumā zemāka drošības līmeņa pasākumos ierobežojumi būs minimāli un patlaban policija neparedz, ka tas iedzīvotājiem sagādās būtisku apgrūtinājumu.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane norādīja, ka resursi drošības nodrošināšanai prezidentūras laikā jau ir piešķirti. Kopējā papildus izmaksu summa patlaban atklāta netiek, taču Pētersone-Godmane norādīja, ka vairums izmaksu ir par likumsargu virsstundām un darba samaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!