Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants paudis atklātu neapmierinātību par valdības nespēju risināt jautājumu par pēckara plānu Gazas joslā. Viņš publiski aicinājis premjerministru Benjaminu Netanjahu izslēgt no pēckara plāna Izraēlas pārvaldību Gazā, ziņo medijs CNN.

Retā publiskā vārdu apmaiņā atklājušās domstarpības Izraēlas valdībā par militārās kampaņas virzību Gazas joslā.

"Diena pēc "Hamās" tiks sasniegta tikai tad, kad palestīniešu pārstāvji pārņems kontroli pār Gazu, starptautisku partneru pavadībā, izveidojot alternatīvu "Hamās" pārvaldībai," komentējis Izraēlas aizsardzības ministrs. Galants aicinājis premjerministru publiski paziņot, ka Izraēla netaisās pārņemt civilo un militāro varu kara plosītajā Gazā.

Ministrs jau iepriekš ir uzsvēris, ka iebilst pret Izraēlas kontroli pār pēckara Gazu, tomēr viņa trešdienas komentāri bijuši līdz šim tiešākie. Viņš brīdinājis, ka Izraēlas militārās varas ieviešana Gazā prasīs daudz "asiņu izliešanas un upuru, kā arī lielu ekonomisko slogu".

CNN norāda, ka Netanjahu atbildējis uz Galanta izteikumiem, sociālajos tīklos publicētā video apgalvojot, ka ne "Hamās", ne palestīniešu pašpārvalde nebūtu piemēroti Gazas pārvaldībai.

Galanta izteikumi izskan laikā, kad jautājumi par Izraēlas ilgtermiņa stratēģiju Gazā tiek izvirzīti gan Izraēlā, gan ārpus tās, norāda CNN. "Hamās" straujās izplatības dēļ karaspēks bijis spiests atgriezties Gazas ziemeļu daļās, kur Izraēla operācijas pabeidza jau pirms vairākiem mēnešiem. Izraēlas militārpersonas brīdinājušas, ka ilgtermiņa pēckara pārvaldības stratēģijas trūkuma dēļ šis rīcības modelis atkārtosies visā Gazā. Līdzīgu viedokli paudusi arī Vašingtona.

Galanta izteikumi izraisījuši politisku vētru Izraēlā, vairākiem labēji noskaņotiem likumdevējiem nosodot aizsardzības ministru un aicinot Netanjahu atstādināt viņu no amata. Savukārt kara valdības loceklis Benijs Gancs atbalstījis ministra nostāju, sakot, ka viņš runā patiesību.

Publiskā viedokļu sadursme starp abiem līderiem sekojusi atkārtotiem ASV aicinājumiem Izraēlai nākt klajā ar skaidru pēckara plānu Gazas joslai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!