Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija nav demonstrējusi "nekādas indikācijas" par mēģinājumiem atturēt savus spēkus no vardarbības pret Ukrainas iedzīvotājiem un kara noziegumu pastrādāšanas, secināts ASV bāzētās domnīcas "Institute For The Study Of War" (ISW) ceturtdienas, 16. maija, ziņojumā.

ISW atsaucās uz Ukrainas iekšlietu ministra Ihora Klimenko ceturtdienas paziņojumu, ka Krievijas spēki sagūsta ukraiņu civiliedzīvotājus un neatļauj viņu evakuāciju no Harkivas apgabala Vovčanskas pilsētas ziemeļiem, kas šobrīd piedzīvo smagas kaujas.

"Mums ir zināmi pirmie gadījumi, kad Krievijas militārpersonas ir izpildījušas nāvessodus civiliedzīvotājiem," savā profilā platformā "Telegram" paziņojis ministrs. Medijs "Kyiv Independent" ziņo, ka viņš informēja par gadījumu, kad okupanti nogalinājuši Vovčanskas iedzīvotāju, jo cilvēks atteicies paklausīt pavēlēm un mēģinājis, skrienot, aizbēgt. Policija esot ierosinājusi lietu par kara noteikumu pārkāpšanu.

Savukārt citi civiliedzīvotāji sagrābti gūstā un iesprostoti pagrabos, norādījis Kijivas pārstāvis.

ISW norāda, ka "civiliedzīvotāju aizturēšana un sodīšana ar nāvi ir kara noziegums" un Krievijas karaspēka "uzvedības simbols visās okupētajās Ukrainas teritorijās".

"Krievijas militārie slaktiņi, piemēram, slaktiņi Bučā un Izjumā, ir Krievijas zvērību piemērs okupētajās teritorijās," secina domnīca.

ISW uzsver: "Krievijas mēģinājumi sagrābt lielākos apdzīvotos centrus, piemēram, Harkivas pilsētu, ne tikai apdraud Ukrainu ar operacionāli būtiskiem traucējumiem, bet arī ar kara noziegumiem un pārkāpumiem, kas pavada okupāciju".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!