Foto: AFP/Scanpix
No islāmistu kaujinieku gūsta aizbēgusi daļa trešdien gāzes atradnē Alžīrijā saņemto ķīlnieku, kuru skaitā bija 41 ārzemnieks, atsaucoties uz medijiem un amatpersonām, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Informācijas par bēgšanu un iesaistīto skaitu ir neskaidra, bet saskaņā ar dažādām ziņām brīvībā ir tikuši 15 - 21 ārzemnieks un 30 - 40 alžīriešu, vēsta BBC.

Trešdien kaujinieki paziņoja, ka In Amenasas gāzes atradnē pie Lībijas robežas par ķīlniekiem saņēmuši 41 ārzemnieku, pieprasot izbeigt Francijas militāro operāciju pret Mali islāmistiem. Alžīrijas amatpersonas paziņoja, ka gāzes atradnes ir ielenktas, bet ceturtdienas naktī starp armiju un kaujiniekiem notikušas sadursmes.

Kāds Alžīrijas drošības dienestu pārstāvis aģentūrai AP paziņoja, ka aizbēguši ir vismaz 20 ārzemnieki, iekaitot eiropiešus un amerikāņus. Tikmēr Alžīrijas televīzijas kanāls "Ennahar TV" vēstīja par 15 izbēgušiem ārzemniekiem, to skaitā diviem frančiem, bet cita drošības iestāžu amatpersona aģentūru "Reuters" informēja, ka pavisam brīvībā tikuši 25 ārzemnieki.

Neilgi pirms tam Alžīrijas Preses dienests ziņoja, ka atbrīvoties ir izdevies 30 alžīriešiem, kas strādāja gāzes atradnē.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka kaujinieki trešdien sagrāba ķīlniekus gāzes atradnē Alžīrijā. Starp ķīlniekiem ir ASV, Lielbritānijas, Japānas, Francijas un Norvēģijas pilsoņi.

Alžīrijas ārlietu ministrs paziņoja, ka valdība noraida jebkādas sarunas ar ķīlnieku ņēmējiem, kuri grib atstāt valsti, ņemot līdz ķīlniekus.

Ministrs sacīja, ka kaujinieki ir alžīrieši un viņu līderis Mohtars Belmohtars līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā ""Al Qaeda" islāma Magrebā", bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu. Belmohtars ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu.

Pirms ķīlnieku sagrābšanas kaujinieki nogalināja vienu Lielbritānijas un vienu Alžīrijas pilsoni.

In Amenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Islāmisti sākumā mēģināja uzbrukt autobusam, kas devās uz Inamenasas lidostu, taču viņus atvairīja apsargi. Pēc tam kaujinieki devās uz atradnes darbinieku dzīvojamām ēkām, kur saņēma ķīlniekus.

Lībijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Lībija ir slēgusi atradnes tuvumā esošās robežpārejas un Ārlietu ministrija sazinās ar diplomātiem no valstīm, kuru pilsoņi ir ķīlnieki.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - "Haleda Abulabasa brigāde" un "Ar asinīm parakstījies bataljons".

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!