Foto: AFP/Scanpix

Čehijas veterinārais dienests pirmdien paziņoja, ka ir atklāta zirga gaļa zviedru frikadelēs, uz kuru etiķetes bija norādīts, ka tās satur liellopa un cūkgaļu, un kuras Čehijā importējis Zviedrijas mēbeļu mazumtirgotājs IKEA.

Čehijas Valsts veterinārais dienests paziņoja, ka saldētas frikadeles viena kilograma iepakojumā ir ražotas Zviedrijā pārdošanai IKEA veikalos, kas piedāvā arī tradicionālus zviedru ēdienus.

Kopumā Čehijā veikalu plauktos nenonāks 760 kilogrami zviedru frikadeļu.

Dezoksiribonukleīnskābes (DNS) pārbaudes veiktas liellopa un cūkgaļas produktiem, kas izņemtas IKEA veikalos Brno pilsētā Čehijas austrumos.

Čehijas Valsts veterinārais dienests norādīja, ka ir informējis par atklājumu Eiropas Savienības (ES) pārtikas un dzīvnieku barības brīdinājumu sistēmas RASFF darbiniekus. Dienestam nav informācijas, vai zirga gaļu saturošās zviedru frikadeles izplatītas arī citās Eiropas valstīs.

IKEA pavēstīja, ka to ražotājs ir viens piegādātājs Zviedrijā, kā arī paziņoja, ka aptur šo frikadeļu tirdzniecību ne tikai Čehijā, bet arī Zviedrijā un vēl 12 Eiropas valstīs.

Dienests pirmdien paziņoja, ka zirga gaļa atklāta liellopa gaļas burgeros, kas importēti no Polijas. Čehijā tos izplatīja kompānija "BidVest".

Pagājušajā nedēļā Čehijas institūcijas atklāja zirga gaļu Boloņas lazanjā, ko ražoja "Tavola S. A. Comigel" un pārdeva lielveikalu ķēdē "Tesco".

Eiropā jau vairākas nedēļas vēršas platumā skandāls par zirga gaļas pārdošanu saldētajos produktos, uz kuru etiķetēm rakstīts, ka tie satur liellopa gaļu.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā Eiropas Savienības valstu, un Latvijas Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) ir aizdomas, ka arī Latvijā varētu būt notikusi krāpšanās ar zirga gaļu, lai gan pārbaudes vēl turpinās. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopa gaļas ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!