Foto: AFP/Scanpix

Mali islāmistu nemiernieki sestdien uzbrukuši lielākajai ziemeļu pilsētai Gao, no kuras kaujinieki janvāra beigās patriekti Francijas spēku vadītās militārās operācijas laikā, svētdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Islāmistu kaujinieki tikuši garām armijas kontrolposteņiem un iekļuvuši pilsētā, stāsta amatpersonas. Tomēr pēc divu stundu sīvas cīņas kaujinieki no Gao patriekti. Informācija par cietušajiem un bojāgājušajiem pagaidām netiek sniegta.

"Tur bija smagas apšaudes. Tagad situācija tiek kontrolēta," aģentūrai AFP pastāstīja Gao mērs Sadovs Diallo. Amatpersona skaidro, ka armijai izdevies nemierniekus atspiest atpakaļ.

Islāmisti plašas Mali ziemeļu teritorijas sagrāba savās rokās pagājušajā gadā, izmantojot valsts apvērsuma radītās jukas. Savās kontrolētajās teritorijās nemiernieki centās ieviests ekstrēmu šariata (islāmu tiesību normu) pārvaldi.

Baidoties, ka islāmisti var ieņemt arī valsts galvaspilsētu Bamako un ka to kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu patvēruma vietu, janvārī militāru intervenci savā kādreizējā kolonijā sāka Francijas karaspēks. Āfrikas valstu spēku izvietošanu Mali akceptēja arī ANO Drošības padome, taču šo operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk par 2013. gada septembri.

Francijas vadītājā operācijā drīz vien izdevās patriekt islāmistus no galvenajām ziemeļu pilsētām. To vajāšana turpinās tuksnesī. Līdzās aptuveni 4000 franču karavīru, operācijā piedalās Mali armija un vairāku Afrikas valstu spēki, to skaitā 2000 Čadas karavīru.

Francija savus karavīrus no Mali plāno izvests aprīlī. Apvērsums, pēc kura sākās jukas, notika pirms gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!