Foto: AP/Scanpix
Uz nosacītu cietumsodu tiesa trešdien, izskatot apsūdzēto apelāciju, mainījusi Krievijas opozīcijas aktīvistam Aleksejam Navaļnijam piespriesto piecu gadu ieslodzījumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Arī otram tajā pašā lietā apsūdzētajam - Petram Oficerovam – četru gadu ieslodzījums mainīts uz tāda paša termiņa nosacītu sodu. Tiesa abiem notiesātajiem noteikusi piecu gadu pārbaudes laiku un pienākumu divas reizes mēnesī reģistrēties policijā.

Jūlijā Kirovas tiesa opozīcijas aktīvistam un prezidenta Vladimira Putina kritiķim Navaļnijam par īpašuma piesavināšanos piesprieda piecu gadu ieslodzījumu, bet Oficerovam četrus gadus.

Notiesāto advokāti spriedumu pārsūdzēja, pieprasot abus vīriešus attaisnot. Cietumsods līdz šim vēl nebija stājies spēkā.

Vēstīts, ka 37 gadus vecais opozicionārs bija apsūdzēts kokmateriālu izkrāpšanā 16 miljonu rubļu (aptuveni 260 000 latu) vērtībā no valsts kompānijas "Kirovles", kad strādāji par Kirovas gubernatora padomnieku.

Navaļnijs apsūdzības noliedz, norādot, ka lieta ir safabricēta, lai dabūtu viņu prom no politikas. Šī ir viena no piecām lietām, kas pret Navaļniju ierosinātas kopš Putina atkārotas stāšanās prezidenta amatā.

Pretkorupcija aktīvists, kurš iedvesmoja cilvēkus masu protestiem pret Kremli 2011. gada decembrī, nesen paziņoja, ka varētu kandidēt uz prezidenta amatu. Septembrī Navaļnijs kandidēja Maskavas mēra vēlēšanās.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka 37 gadus vecais jurists pērn kļuva par ielu protestu zvaigzni, uzstājoties ar asu prezidenta Vladimira Putina kritiku. Viņš piesaistīja daudz sekotāju, pateicoties savai harizmai un vienkāršiem, masām viegli uztveramiem lozungiem. Valdošo partiju Vienotā Krievija Navaļnijs, piemēram, pasludināja par "blēžu un zagļu partiju".

Viņš ieguvis arī daudz sekotāju internetā ar saviem blogiem, kuros atmaskotas korumpētas amatpersonas, ierosinot pat sabiedrisko kustību, kas sākusi vākt informāciju par īpaši kliedzošiem korupcijas gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!