Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paudusi bažas Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par starptautiskās vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvistu arestu.

"Kanclere pauda Putinam savas bažas par "Greenpeace" kuģa apkalpes arestu Krievijā un pauda cerību, ka šī lieta drīz tiks atrisināta," atklāja Merkeles preses pārstāve.

Informējot par Merkeles un Putina telefonsarunu, Kremlis norādīja, ka abi līderi apsprieduši aktuālākos starptautiskos un divpusējos jautājumus. Ka būtu runāts arī par "Greenpeace" lietu, Kremļa paziņojumā nav teikts.

Kā ziņots, "Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Visiem 30 aizturētajiem "Greenpeace" aktīvistiem un kuģa komandas locekļiem izvirzītas apsūdzības pirātismā, par ko draud cietumsods līdz 15 gadiem, un apcietinājumā Murmanskā un Apatīti viņiem būs jāpaliek vismaz līdz 24.novembrim. Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu pilsoņi, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!