Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā 3000 ugunsdzēsēju jau ir iesaistīti cīņā ar plašajiem krūmāju ugunsgrēkiem, kas kopš pagājušās nedēļas plosās Austrālijas Jaundienvidvelsas štatā, bet laika apstākļi pasliktinās un draud ar vēl lielākiem sarežģījumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trešdien sinoptiķi prognozē lielu karstumu, maz mitruma un līdz pat 100 kilometriem stundā spēcīgus vējus. Ugunsdzēsēji paredz, ka tas liesmas stiprinās, radot potenciālus draudus "zaudēt vairāk māju un dzīvību".

Tomēr vēlāk trešdien varasiestādes paziņoja, ka lielākie draudi Zilo kalnu reģionā pie Sidnejas ir novērsti.

Pavisam štatā plosās aptuveni 59 savvaļas ugunsgrēki, no kuriem 19 nav ierobežoti.

Pirms tam ziņots, ka simtiem papildus ugunsdzēsēju nosūtīti uz Lielo Zilo kalnu apgabalu pie Sidnejas, kur jau strādāja 1000 vīru, veidojot vienu no lielākajiem ugunsdzēsības kontingentiem štata vēsturē.

Iedzīvotāji ir aicināti pamest bīstamos rajonus. Otrdienas vakarā evakuēti reģiona pansionāti, tāpat ir slēgtas visas skolas.

"Mēs visi tagad esam tajā iekšā un mums ir jāizdzīvo šī diena. Ja vēl neesat sagatavojušies, tie, kas atrodas Zilajos kalnos, tagad ir laiks doties prom," trešdienas rītā preses konferencē paziņoja Jaundienvidvelsas premjers Berijs O'Farels. "Mēs gatavojamies sliktākajam, bet ceram uz labāko," viņš piebilst.

"Tagad piekrāmējiet automašīnas, brauciet lejā no kalna un pavadiet laiku galvaspilsētas apkārtnē, ļaujot ugunsdzēsējiem brīvi pārvietoties apdzīvotajā vietā, lai aizsargātu jūsu mājas," paziņoja ārkārtas dienestu pārstāvis Maikls Galačers.

Lai ierobežotu uguns izplatīšanos, ugunsdzēsēji veic kontrolētu dedzināšanu. Otrdien apzināti savienoti divi ugunsgrēki Zilo kalnu reģionā, lai novērstu to apvienošanos ar trešo liesmu avotu, radot kopīgu uguns masu.

Līdz šim liesmas ir nopostījušas vairāk nekā 200 ēku, bet viens vīrietis miris no sirdstriekas, kad centies glābt savu īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!