Foto: Reuters/Scanpix

Nesen Igaunijas valdība atkal sēdās pie sarunu galda, lai apspriestu valsts budžetu. Nekas spožs par valsts finansiālo situāciju nav sakāms, vēsta "Delfi.ee".

"Finansiālais stāvoklis ir ļoti slikts. Šī iemesla dēļ mēs (valdība – red.) faktiski katru mēnesi apspriežam gan valsts budžeta stratēģiju, gan valsts budžetu," intervijā igauņu "Delfi" sacījusi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. "Ekonomikai klājas labāk, bet diemžēl tas nenozīmē labas ziņas finanšu jomā," viņa atzinusi.

Premjerministre sacījusi, ka šajā situācijā ir divas izvēles iespējas: atrast papildu ieņēmumu avotus vai samazināt izdevumus. "Mūsu rīcībā ir divi instrumenti," viņa pauda. "Diemžēl nav viennozīmīgu risinājumu."

Nodokļu palielinājums nākamgad, kā bija plānots, tiks atcelts, apliecināja Kallasa: "Šī ir viena lieta, kas dos reālu ieguldījumu ekonomikas atveseļošanā."

Bet kā ar valsts izdevumu samazināšanu? "Mēs to visu laiku apsveram," teikusi premjerministre. Viņa solījusi, ka ar risinājumiem sabiedrība tiks iepazīstināta, kad viss būs apspriests un saskaņots: "Nav jēgas satraukties par lietām, par kurām vēl nav pieņemts lēmums. Galīgos lēmumus pieņemsim augustā."

Viņa arī informēja, ka budžeta deficīts ir palielinājies, pieaugot dažādiem izdevumiem – veselības aprūpei, sociālajiem pabalstiem, aizsardzības izdevumiem un procentu maksājumiem. "[Pēdējā gadījumā] Šī nauda vienkārši aiziet nebūtībā. Tā nonāk bankās. Tā nedarbojas ne Igaunijas valsts, ne Igaunijas iedzīvotāju labā," sacīja Kallasa.

Bet kā izkļūt no finansiālās bedres? Premjerministre uzsver, ka tiek darīts viss iespējamais, lai situāciju uzlabotu. Tomēr viņa konstatējusi, ka sabiedrība nesaprot, kāpēc valdībai ir jāpieņem sarežģīti lēmumi. "Tās ir mūsu visu rūpes," viņa akcentējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!