Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāsoda prostitūcijas pakalpojumu klientus, nevis prostitūtas, tādējādi samazinot pieprasījumu pēc šādiem pakalpojumiem, teikts trešdien pieņemtā Eiropas Parlamenta rezolūcijā.

Rezolūcija pieņemta ar 343 balsīm par, 139 pret un 105 atturoties. Tā nav saistoša ES dalībvalstīm, portālu "Delfi" informēja Eiropas Parlamenta informācijas birojā Latvijā.

Dokumentā norādīts, ka prostitūcija - piespiedu vai brīvprātīga - ir cilvēka cieņu un tiesības aizskaroša. Eiroparlaments aicina dalībvalstis meklēt gala stratēģijas un alternatīvus ienākumu avotus sievietēm, kas vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju.

"Mums vajadzīgi nevis vispārēji tiesību akti, kas neveiksmīgi tiek īstenoti Holandē un Vācijā, bet daudz niansētāka pieeja prostitūcijai, sodot pakalpojumu pircējus, kas sieviešu ķermeņus uzskata par patēriņa precēm, un nepiemērojot kriminālatbildību tām personām, kas spiestas nodarboties ar seksuālo pakalpojumu sniegšanu," skaidro rezolūcijas izstrādātāja Mērija Hanībola. Viņa piebilst: "Mēs vēlamies uzsvērt, ka Eiropas Parlaments vēlas cīnītos par prostitūcijas apkarošanu, nevis to pieņemt kā dzīves faktu."

Lielākā daļa deputātu uzskata, ka visefektīvākais veids, kā cīnīties pret sieviešu un nepilngadīgu meiteņu tirdzniecību seksuālai izmantošanai un uzlabot dzimumu līdztiesību, ir modelis, kuru izmanto Zviedrijā, Islandē un Norvēģijā, proti, tā dēvētais Ziemeļvalstu modelis.

Atbilstoši šim modelim prostitūcija tiek uzskatīta par cilvēktiesību pārkāpumu un vardarbību pret sievietēm un krimināli sodāma ir seksuālo pakalpojumu pirkšana, nevis prostitūcijas pakalpojumu sniegšana. Deputāti aicina ES dalībvalstis izmantot šo modeli kā piemēru.

Rezolūcijā parlaments arī pauž pārliecību, ka seksuālo pakalpojumu pirkšana, kurus sniedz prostitūtas, kas nav sasniegušas 21 gadu vecumu, būtu jāatzīst par noziedzīgu nodarījumu visā Eiropā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem vairumu cilvēktirdzniecības upuru (62%) tirgo seksuālas izmantošanas nolūkā, 96% identificēto un iespējamo cietušo ir sievietes un nepilngadīgas meitenes. Tādēļ deputāti norāda, ka ES dalībvalstīm jāstiprina cīņa pret cilvēku tirdzniecību un upuru aizsardzība.

Rezolūcija mudina dalībvalstis finansēt organizācijas, kas piedāvā izejas stratēģijas, lai atbalstītu sievietes, kas vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju.

Eiroparlaments arī aicina Eiropas Komisiju vēl līdz šā gada beigām radīt tiesību aktus, kas novērstu ar dzimumu saistītu vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!