Foto: Shutterstock

Atšķirībā no Latvijas, kur politiķi jau ilgāku laiku mēģina atrast veidus, kā ierobežot sintētisko narkotiku jeb tā dēvēto spaisu sērgu, Lietuva to uzveikusi jau pirms vairākiem gadiem un tikai dažu mēnešu laikā.

Tā, iepazīstoties ar Latvijas kaimiņvalsts Lietuvas pieredzi sintētisko kanabionīdu aprites ierobežošanā, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Lietuvieši pie "spaisu" ierobežošanas ķērušies nekavējoties. Rezultātā tikai retais lietuviešu jaunietis vispār zina par šādu vielu eksistenci - pēdējās aptaujas dati liecina, ka ap 11% jauniešu vecumā no 15-24 gadiem ir kaut reizi dzīvē lietojuši kādu no narkotiskajām vielām. Tomēr tikai divi respondenti atzinušies, ka viņu nomēģinātā narkotika ir "spaiss".

Lietuvas Narkotiku, tabakas un alkohola kontroles departamenta pārstāvis Jons Žala skaidro, ka šādu rezultātu kaimiņvalsts iestādes panākušas, jo "spaisa" bodītes slēgtas vēl pirms tam, kad šī narkotika kļuvusi populāra. Kopumā Lietuvā darbojušās 14 "spaisa" bodes, taču tās ātri vien slēgtas.

Jaunās psihoaktīvās vielas Lietuvas tirgū ienākušas 2008. gada decembrī, bet jau pēc diviem mēnešiem, 2009. gada februārī valstī izveidoja pagaidu aizliegto vielu sarakstu. Vēl pēc četriem mēnešiem spēkā stājies likums, kas pilnībā aizliedza šo vielu izplatību un pielīdzināja tās jau tradicionālajām narkotikām - heroīnam, kokaīnam, amfetamīnam, marihuānai un citām.

Par aizliegto vielu, tostarp "spaisa", tirgošanu Lietuvā personai var piemērot cietumsodu no četriem līdz sešpadsmit gadiem. Lietuvas kriminālpolicijas narkotiku apkarošanas biroja vadītāja Rūta Jašinskiene stāsta, ka pieaug narkotiku tirgošana internetā: "Ir organizētās noziedzības grupējumi, kuri izplata "zālīti", sintētiskos kanabinoīdus un citas narkotiskās vielas. Taču tajā pašā laikā ir lietotāji, kuri jaunās psihoaktīvās vielas nopērk internetā. Viņi saņem šīs vielas no Lielbritānijas, Ķīnas, Beļģijas un citām valstīm."

Muitas kriminālnodaļa cenšoties šos sūtījums pārtvert. Pērn konstatēti vairāk nekā 100 gadījumi, kad izdevās apturēt šo vielu ienākšanu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!