Foto: Reuters/Scanpix

Irākas parlaments, cenšoties glābt valsti no sabrukuma, pirmdienas vakarā apstiprinājis jaunu valdību Haidera al Abadi vadībā.

Lai gan Abadi pārstāv šiītu kopienu, kas Irākā veido vairākumu, tajā iekļauti arī kurdu un sunnītu minoritāšu pārstāvji.

Par naftas ministru kļuvis Irākas Islāma augstākās padomes loceklis Abdelabdels Mehdi, bet par ārlietu ministru - bijušais premjers Ibrahihs Džaafari. Kurdu pārstāvim Rovšam Šavajam uzticēta Finanšu ministrija.

Pagaidām nav atrasti kandidāti iekšlietu un aizsardzības ministru amatiem, taču Abadi sola to paveikt nedēļas laikā.

Trīs premjera vietnieku krēslus aizņem kurds Hošjars Zebari, kurš līdz šim bijis ārlietu ministrs, sekulāri noskaņotais sunnīts Salehs Mutlaks, kas šajā amatā atradās jau iepriekšējās valdības laikā, un šīītu islāmists Baha Aradži, kas iepriekš bija parlamenta deputāts.

Vienlaikus parlaments piešķīris ceremoniālu viceprezidentu amatus līdzšinējam premjerministram Nuri al Maliki, kurš, tāpat kā Abadi, pārstāv šiītu islāmistu partiju "Dawa", kādreizējo valdības vadītāju un sekulāri noskaņoto šiītu Ijādu Alavi un bijušo parlamenta spīkeru Usamu an Nudžaifi.

Abadi valdības galvenais uzdevums ir sakaut ekstrēmistisko islāmistu teroristisko grupējumu "Islāma valsts", kas pēdējo mēnešu laikā sagrābis plašas teritorijas Irākas rietumos un ziemeļos, un atjaunot valsts vienotību.

Iepriekšējā valdība tika kritizēta par to, ka tā atsvešinājusi sunnītus, tādējādi sekmējot kaujiniecisku noskaņojumu izplatīšanos sunnītu kopienā.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs jau paudis cildinājuma vārdus "jaunajai un ietverošajai" valdībai, tās izveidošanu dēvējot par "nozīmīgu pavērsienu".

"Tagad Irākas līderiem pienācis laiks pārvaldīt valsti ar tādu pat vīziju un mērķa apziņu, kāda palīdzēja izveidot šo valdību," sacīja Kerijs.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns jaunās valdības izveidošanu nodēvējis par "pozitīvu soli" un mudinājis ar steigu izvēlēties aizsardzības un iekšlietu ministrus.

Izšķirošās parlamenta sēdes sākumā plenārsēžu zālē valdīja haoss, spīkeram Salimam ad Džuri bija grūtības nodrošināt kārtību, turklāt daudzi deputāti nebija ieradušies.

Galu galā ieradās 289 no 328 deputātiem, tika apstiprināti trīs vicepremjeri un 21 ministrs. Tomēr svarīgie iekšlietu un aizsardzības ministru posteņi joprojām ir vakanti.

Abadi nedēļas laikā ir jāatrod kandidāti šiem amatiem. Līdz tas būs noticis, pats premjers pārraudzīs attiecīgo ministriju darbu.

Arī iepriekšējā valdība sāka darbu, vairākiem svarīgiem posteņiem paliekot tukšiem. Galu galā pagaidu ministri turpināja vadīt ministrijas nākamos četrus gadus.

Irākas kurdi jaunajai valdībai izšķīrās pievienoties tikai pēdējā brīdī.

Kad parlamenta sēde jau bija sākusies, kurdu deputāti parlamenta kafejnīcā gaidīja lēmumu no saviem līderiem Suleimanijā, Irākas ziemeļos.

Vēlāk kurdu līderi ieradās plenārsēžu zālē, un kurdu deputāts Ala Talabani paziņoja, ka kurdi piedalīsies valdībā trīs pārbaudes laika mēnešus.

Kurdi saņēmuši divas ministrijas un vicepremjera amatu.

Kabinetā dominēs šiītu kopienas arābi, kas veido valsts iedzīvotāju vairākumu. Valdībā būs tikai viena sieviete.

Kerijs otrdien dodas braucienā uz Jordāniju un Saūda Arābiju, cenšoties izveidot koalīciju pret "Islāma valsti".

Savu vēlmi atbalstīt karu pret džihādistiem jau apliecinājušas vairāk nekā 40 valstis, paziņoja ASV Valsts departaments.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā grupējums šajās teritorijās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un pat iespiedies kurdu apvidos.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina pirmdien publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!