Foto: AP/Scanpix

Pēc Eiropas Komisijas (EK) datiem, pēdējo trīs gadu laikā Eiropas Savienībā (ES) reģistrēti vairāk nekā 30 000 cilvēku tirdzniecības gadījumi, vēsta raidsabiedrība BBC.

EK ziņojumā teikts, ka 80% upuru ir sievietes, bet 69% gadījumos tirdzniecības upuri tikuši seksuāli izmantoti.

Saskaņā ar ziņojumu, divas trešdaļas cietušo cilvēku ir ES pilsoņi. Starp cietušajiem ir arī Ķīnas un Nigērijas pilsoņi.

Pēc EK datiem, starp tirdzniecības upuriem ir ap 1000 bērnu, kas tikuši pakļauti seksuālai vardarbībai.

ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma paziņoja, ka ES valstis ir daudz sasniegušas "mūsdienu vergu tirdzniecības" apkarošanā, taču atzina, ka tirdzniecība nav apkarota pilnā mērā, tāpēc "mums ir jāturpina neatlaidīgs darbs gan Eiropā, gan ārpus mūsu robežām".

No 2010. līdz 2012. gadam ES valstīs saukta pie atbildības 8551 persona, no tām 3786 ir paziņots notiesājošs spriedums. ES tieslietu aģentūra "Eurojust" atzīmē, ka daži cilvēku tirdzniecības gadījumi identificēti, sadarbojoties vairāku valstu policijas dienestiem. Piemēram, aizturēti noziedznieki, kas grūtnieci no Bulgārijas nogādāja Grieķijā, kur māti piespieda atdot savu jaundzimušo adopcijai grieķu pārim. Kopīgā Polijas un Lielbritānijas operācijā atklāts Polijas noziedznieku grupējums, kurā arestēts 31 cilvēks.

Pirms gada EK atzīmēja, ka reģistrētie gadījumi ir tikai "aisberga augšējā daļa", bet patiesie cilvēku tirdzniecības apmēri varētu būt krietni lielāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!