Foto: Reuters/Scanpix

Teroristu organizācija "Islāma valsts" nenopelna no nelegālas naftas pārdošanas tik daudz, cik mediji ziņo, atsaucoties uz Vācijas izlūkdienestu (BND), vēsta Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung".

Saskaņā ar BND veikto analīzi līdz šim medijos publiskotās aplēses par "Islāma valsts" peļņu no naftas pārdošanas ir nereālistiskas un plaši pārspīlētas, vēsta "Sueddeutsche Zeitung".

Laikraksts norādījis, ka nafta tika uzskatīta par teroristu organizācijas galveno ienākumu avotu.

ASV Finanšu ministrija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka "Islāma valsts" kopš jūnija, pārdodot naftu melnajā tirgū, nopelnījusi miljonu dolāru dienā.

Bet BND, izmantojot nevalstiskās organizācijas - Irākas Enerģētikas institūta - datus, atspēkojusi šīs aplēses.

BND secinājis, ka ASV gaisa uzlidojumi varētu būt iznīcinājuši vairāk nekā 50% teroristu grupējuma kapacitātes saražot naftu. "Islāma valstij" arī trūkst starptautisko ekspertu, kas nepieciešami naftas apstrādei.

Vācijas izlūkdienests uzskata, ka "Islāma valsts" pašreiz ar naftu nopelna mazāk nekā 100 miljonus dolāru gadā jeb 270 000 dolāru dienā, piebilstot, ka arī šīs aplēses, visticamāk, ir pārāk augstas.

"Islāma valsts", kas nodēvēta par vienu no bagātākajiem un labāk organizētajiem teroristu grupējumiem vēsturē, balstās uz paša spēkiem sagādātu finansējumu, liekot lietā izspiešanu, mākslas priekšmetu zādzības, nolaupīšanu un kontrabandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!