Foto: AFP/Scanpix

Divas no nobloķētajiem Ukrainas nacionālistu organizācijas "Labējā sektora" bruņotajām personām ir brīvprātīgi padevušās un nolikušas ieročus, savukārt vēl 12 palikušas iebarikadējušās teritorijā pie Mukavečes Ukrainas rietumos, atsaucoties uz deputāta Antona Geraščenko paziņojumu vēsta Ukrainas mediji.

Geraščenko atklājis, ka abi padevušies kaujinieki sadarbojas ar pretterorisma centru un palīdz veikt pārrunas ar pārējiem 12 organizācijas pārstāvjiem. Viņš norādījis, ka drošības iestāžu darbinieku mērķis ir "aicināt viņus brīvprātīgi nolikt ieročus un ļaut atklātā un taisnīgā izmeklēšanā noskaidrot sestdien Mukačevē notikušās traģēdijas iemeslus".

Vienlaikus Ukrainas Drošības dienesta vadītāja vietnieks Vitalijs Malikovs paziņojis, ka ar specvienības Alfa palīdzību vēl divi "Labējā sektora" biedri esot nogādāti slimnīcā.

Pēc viņa vārdiem, situācija joprojām ir vērtējama kā saspringta.

Tikmēr "Labējais sektors" un Ukrainas iekšlietu dienesti vaino viens otru uguns atklāšanā Mukačeves apšaudē. Pēc Ukrainas drošības iestāžu sniegtās informācijas, Mukačeves konfliktā pirmie uguni atklājuši "Labējā sektora" kaujinieki, kas ir redzams videoierakstā no notikuma vietas – viņi nošāvuši civilpersonu un vēlāk ievietojuši to savā automašīnā. Pēc izsaukuma notikuma vietā ieradās policija, skaidro iekšlietu darbinieki.

Pēc viņu teiktā, kārtības sargu vidū bija personas ar kauju pieredzi pretterorisma operācijās un Debaļceves aizstāvēšanā šā gada ziemā. "Milicijas darbiniekiem likuma ietvaros bija jāiesaistās bruņotā cīņā ar uzbrucējiem, kas apdraudēja pilsoņu drošību," norādīja dienestā.

Internetā parādījies arī apšaudes pilnais videoieraksts.

Brīdinājums - video redzami nepatīkami skati:

Cita versija ir organizācijas "Labējā sektora" runasvīram Artjomam Skoropadskim, kurš paziņojis, ka kaujinieki atklājuši uguni, atbildot uz uzbrukumu, t.i., aizstāvot sevi. Pēc viņa teiktā, visi ieroči, kas bijuši organizācijas biedru rīcībā, bijuši kaujas iegūtās trofejas, un neviens tos viņiem neesot devis.

Jau vēstīts, ka sestdien Mukačevē notika vairākas apšaudes, kurā iesaistījās Ukrainas nacionālistu organizācijas "Labējā sektora" atbalstītāji. Apšaudēs, kur izmantoti granātmetēji, ložmetēji un Kalašņikova automāti, bojā gājuši trīs cilvēki, bet vēl deviņi guvuši ievainojumus, tostarp trīs nejauši garāmgājēji.

Drošības apdraudējumu dēļ kārtības sargi svētdien evakuēja pilsētas apkārtnes iedzīvotājus.

Ukrainas mediji ziņo, ka valsts militārie spēki sākuši ielenkt "Labējā sektora" bāzes, kas atrodas valsts rietumu daļā.

Mukačeves notikumu dēļ Ungārija ir pastiprinājusi savu robežu ar Ukrainu, nosūtot uz turieni vairākas plicijas patruļas, kas veic papildu pārbaudes iebraucējiem no Ukrainas pēc robežas šķērsošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!