Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānija ANO prezentējusi rezolūcijas projektu, kas ļautu Eiropas bruņotajiem spēkiem starptautiskajos ūdeņos Lībijas piekrastē nelegālo imigrantu kontrabandas apkarošanas operācijās ieņemt kuģus, trešdien pavēstīja diplomāti.

Eiropas karaflotes kuģu komandas varēs uz iespējamiem cilvēku kontrabandistu kuģiem veikt pārbaudes, ieņemt tos un pat tos likvidēt, teikts dokumentā.

Operācija būs spēkā gadu, un tā tiks veikta starptautiskajos ūdeņos Lībijas piekrastē.

Reaģējot uz Krievijas iepriekš paustajām bažām, rezolūcijas projekts nav balstīts ANO hartas 7. nodaļā, kas atļauj spēka pielietošanu.

Sagaidāms, balsošana par dokumentu varētu notikt jaunnedēļ.

Dokumentā dalībvalstis aicinātas pārbaudīt kuģus un laivas, kas brauc bez karoga. Tekstā atļauts veikt pārbaudes arī uz kuģiem, kas brauc ar karogu, tomēr tikai ar konkrētā karoga valsts atļauju.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies vairāk nekā 430 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!