Foto: AFP/Scanpix

Polija grasās palīdzēt uz to pārcelties tūkstošiem etnisko poļu, kuri šobrīd mīt Kazahstānā, Ukrainā un citās bijušajās Padomju Savienības valstīs, atsaucoties uz Polijas finanšu ministru Mateušu Ščureku ziņo "Al Jazeera".

Šāds lēmums pieņemts pēc debatēm par aptuveni 7000 Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu migrantu uzņemšanu Polijā, ko paredz 120 000 migrantu sadales plāns Eiropas Savienībā.

Migrantu sadales programmas kritiķi uzsver, ka Polijas galvenais pienākums ir pret etniskajiem poļiem, kuri PSRS īstenotās okupācijas laikā milzīgā skaitā izsūtīti no savām mājām. Tāpat šis ierosinājums attiecoties uz viņu pēcnācējiem.

Vēl pirmdien "Radio Poland" ziņoja, ka par šādu plānu runājusi arī premjerministre Eva Kopača, bet ziņu aģentūrai AP Polijas Iekšlietu ministrijas pārstāvji jau atklājuši, ka etnisko poļu atgriešanai valsts nākamajam gadam paredzējusi nedaudz virs septiņiem miljoniem eiro. Šī nauda būšot paredzēta mājokļu nodrošināšanai, poļu valodas apguvei un profesionālajai apmācībai. To varēs pieprasīt tās pašvaldības, kuras uzņems repatriantus.

Tikmēr ES migrantu programmas īstenošanai, kuras mērķis galvenokārt ir palīdzēt bēgļiem no Sīrijas un Eritrejas, nāks no ES fondu līdzeļiem, norāda "Al Jazeera".

Poļu izsūtīšana no valsts uz attāliem PSRS apgabaliem norisinājās galvenokārt Otrā pasaules kara gados un drīz pēc tā beigām. Daudzām ģimenēm atgriešanās tika liegta līdz pat 90. gadiem, bet vēlāk Polija uzsāka repatriācijas programmu, kuru gan traucēja pašvaldību neieinteresētība.

Līdz šim no Kazahstānas, Gruzijas un Uzbekistānas atgriezušies aptuveni 5000 etniskie poļi, bet vēl aptuveni 180 tika evakuēti no Ukrainas austrumu apgabaliem šā gada februārī.

Tiek lēsts, ka bijušajās PSRS valstīs joprojām dzīvo desmitiem tūkstoši etnisko poļu. Kazahstānā vien tādu ir aptuveni 34 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!