Redzes lāzerkorekcija ar ātru, nesāpīgu un – pats galvenais – drošu procedūru sola pacientam atbrīvoties no "mīnusiem" un aizmirst par brillēm vai kontaktlēcām uz ilgu laiku. Vismaz līdz brīdim, kad būs nepieciešamas tā saucamās "vecuma brilles" vai "lasāmās brilles". Taču podkāsta "Zinātne vai muļķības" klausītāji vēlējās zināt – ja jau lāzerkorekcija ir tik droša, kāpēc oftalmologi paši mēdz lietot brilles, nevis izvēlas veikt lāzerkorekciju?

Uz klausītāju jautājumu atbild Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asistente Zane Jansone-Langina. Daļa ārstu tiešām nav veikuši redzes lāzerkorekciju, bet daļa ir. Tomēr tas, ka neviens redzes speciālists "neparakstās" uz šo procedūru, ir mīts. "Faktors, kāpēc daļa to neizvēlas, ir kaut kādi mazi mīnusiņi. Jo visiem cilvēkiem vecumā pēc 40 ar laiku būs nepieciešamas brilles tuvumam, un tad tas mazais mīnusiņš palīdz," skaidro speciāliste.

Protams, kā jau katrai procedūrai, arī šai ir savi riski, taču tāpēc nepieciešama ļoti laba izmeklēšana. Optikas salonos, kur izmeklēšanai pie optometrista bieži atvēlētas tikai 15 minūtes, šādu vispusīgu izmeklēšanu veikt nevar.

Ne katram pacientam var veikt lāzerkorekciju: "Tas viss atkarīgs no acu parametriem. Kad sāku strādāt, pati biju diezgan skeptiska par to visu. Taču, veicot pati pētījumus, kas apskata rezultātus 10, 15 un 20 gadu periodā, sapratu, ka man trūkst šo faktoru, objektīvo iemeslu, kāpēc to neveikt. Mani radzenes parametri ir ļoti labi," bilst Jansone-Langina. "Tomēr jābūt ļoti labai izmeklēšanai, lai saprastu, vai lāzerkorekcija pēc tam neierosinās kādas citas problēmas," vēlreiz uzsver optometriste.

Visu podkāstu klausies "Spotify":

Podkāstā dzirdēsi atbildes uz to, vai prakse izrakstīt nedaudz vājākas brilles, lai "acis nepierod un redze nekļūst sliktāka", ir pamatota. Uzzināsi arī, vai ir jēga no datora brillēm ar pārklājumu, kas izfiltrē zilo gaismu. Ieraksts audio formātā pieejams arī "Apple Podcasts" un "Podbean" platformās, kā arī sarunu vari skatīties vietnē "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!