Foto: AP/Scanpix
Ķīnas ģipša raktuves kompānijas vadītājs svētdien izdarīja pašnāvību pēc tam, kad, iebrūkot raktuvei, gāja bojā viens cilvēks un 17 tika iesprostoti, vēstīja Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua".

Ma Cunbo noslīcinājās notikuma vietā laikā, kad palīdzēja glābšanas darbos.

Vairāk nekā 700 glābēju cīnās par darbinieku glābšanu pēc piektdien Šaņdunas provincē Ķīnas austrumos notikušā negadījuma, norādīja "Sjiņhua", piebilstot, ka četriem cilvēkiem izdevies izbēgt no iegruvuma, bet vēl pieci ir izvilkti no raktuves.

Glābēji ir izurbuši caurumu, lai mēģinātu piekļūt vienai no vietām, kurā ir iesprostoti raktuves darbinieki, un mēģina nogādāt viņiem pārtiku un ūdeni.

Ma bija raktuves īpašnieces "Juižun" valdes priekšsēdētājs.

Negadījumos Ķīnas ogļu raktuvēs pērn gājis bojā 931 cilvēks, liecina valdības publiskotie dati, bet dati par negadījumiem visās raktuvēs kopumā nav pieejami.

Pasaulē lielākā ogļu ieguvējvalsts Ķīna ir paziņojusi, ka upuru skaits negadījumos raktuvēs samazinās. Tomēr dažas tiesību aizstāvju grupas norāda, ka reālie skaitļi ir lielāki par oficiālo statistiku, jo par daudziem negadījumiem netiek ziņots.

Ķīnas ogļraktuvēs bieži notiek negadījumi, kuros iet bojā cilvēki, jo trūkst noteikumu raktuvju darbam, valda korupcija un darbs nav efektīvs. Lielākā daļa negadījumu notiek, jo kompāniju vadītāji izvēlas neievērot kaut minimālas drošības prasības, lai gūtu pēc iespējas ātrāku peļņu.

Pēc vairākiem bojāejas gadījumiem šogad pieaug saniknojums par rūpnieciskās darba drošības standartiem Ķīnā.

Sašutums pieaudzis pēc tam, kad tika secināts, ka šomēnes nogruvums Ķīnas dienvidu pilsētā Šeņdžeņā, kurā pazuduši bez vēsts desmitiem cilvēku, bijis nevis ģeoloģiska katastrofa, bet noticis darba drošības pārkāpumu dēļ. Augustā Ķīnas ziemeļrietumu ostas pilsētā Tjaņdziņā notika plašas eksplozijas ķimikāliju noliktavā, kurā gāja bojā vismaz 160 cilvēku.

Notiek izmeklēšana par iemesliem, kādēļ notika iegruvums ģipša raktuvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!