Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas sabiedrībā integrēt musulmaņu kopienu ir "praktiski neiespējami", paziņojis Čehijas prezidents Milošs Zemans.

"Pieredze Rietumeiropas valstīs, kurās ir geto un izolētas apkaimes, liecina, ka musulmaņu kopienas integrācija ir praktiski neiespējama," svētdien pārraidītā intervijā televīzijā sacīja prezidents.

"Lai viņiem ir viņu kultūra viņu valstīs, bet tā nav jāved uz Eiropu, pretējā gadījumā tas beigsies kā Ķelnē," norādīja Zemans, atgādinot par Jaungada naktī Vācijas pilsētā Ķelnē pieredzētajiem arābu un Ziemeļāfrikas imigrantu masveida uzbrukumiem sievietēm.

"Integrācija ir iespējama ar kultūrām, kas ir līdzīgas, un līdzības var būt dažādas," sacīja prezidents, norādot uz vjetnamiešu un ukraiņu kopienām, kas ir spējušas integrēties čehu sabiedrībā.

Ķelnē Jaungada naktī pieredzētie masveida seksuāla rakstura uzbrukumi sievietēm, policijas bezspēcība un valsts lielāko mediju centieni noziegumus noklusēt Vācijas sabiedrībā izraisījuši šoku.

Atbilstoši ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem pērn Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradies teju miljons nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!