Irāka ir uzsākusi militāru operāciju, lai atkarotu Fallūdžas pilsētu džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts"), pirmdien paziņoja premjerministrs Haiders al Abadi.

Fallūdža ir ārpus Irākas valdības kontroles kopš 2014. gada janvāra, un cīņa par šī džihādistu bastiona atkarošanu būs viena no smagākajām Irākas karā pret "Islāma valsti".

"Mēs sākam operāciju Fallūdžas atbrīvošanai. Irākas karogs tiks pacelts augstu virs Fallūdžas zemes," paziņoja Abadi.

Premjers sacīja, ka īpašie spēki, karavīri, policisti, kaujinieku spēki un valdību atbalstošas ciltis piedalīsies operācijā šīs pilsētas atgūšanai.

Fallūdža atrodas Anbaras provincē 50 kilometrus uz rietumiem no valsts galvaspilsētas Bagdādes.

Irākas amatpersonas un starptautiskie spēki, kas palīdz Irākai cīnīties pret džihādistiem, līdz šim debatēja par to, kuru "Islāma valsts" ieņemtu pilsētu Irākai vajadzētu mēģināt atkarot kā nākamo.

ASV armijas ieteikts mērķis bija Irākas otrā lielākā pilsēta Mosula, tomēr Irākas kaujinieki, koncentrējot papildspēkus pie Fallūdžas, palīdzēja izšķirties par labu tai.

ASV vadītā koalīcija pret "Islāma valsti" pagājušonedēļ veica septiņus gaisa triecienus Fallūdžas rajonā. Irāka arī paziņoja, ka tās spēki bombardējuši pilsētu, izmantojot ASV piegādātas kara lidmašīnas F-16.

Fallūdža un Mosula ir pēdējās divas lielās pilsētas, kuras "Islāma valsts" turpina kontrolēt Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!