Foto: AP/Scanpix

Irākas spēki piektdien pavirzījušies uz priekšu savos centienos atgūt džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ieņemto Fallūdžu, paziņojuši operācijas komandieri.

Aģentūras AFP fotogrāfs pavēstīja, ka Irākas spēki iegājuši Šuhadas rajonā, kas atrodas uz dienvidiem no pilsētas centra.

"Drošības spēki ir pavirzījušies no Naimijas rajona uz Šuhadu," aģentūrai AFP pavēstīja operācijas komandieris ģenerālleitnants Abdelvahabs as Saadi, piebilstot, ka notiek sīvas sadursmes ar "Daesh" kaujiniekiem.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi par operācijas sākumu paziņoja 23. maijā.

30. maijā Irākas spēku elites vienības mēģināja pilsētā ieiet no trīs pusēm, tomēr lielu progresu nav izdevies panākt, jo džihādisti aktīvi pretojas un ir bažas 50 000 pilsētā iesprostoto mierīgo iedzīvotāju.

Norvēģijas Bēgļu padome informējusi, ka kopš 21. maija teritoriju pametuši 12 000 iedzīvotāju.

Fallūdža, kas ir ārpus Irākas valdības kontroles kopš 2014. gada janvāra, atrodas Anbāras provincē 50 kilometrus uz rietumiem no valsts galvaspilsētas Bagdādes.

Irākas amatpersonas un starptautiskie spēki, kas palīdz Irākai cīnīties pret džihādistiem, līdz šim debatēja par to, kuru "Daesh" ieņemtu pilsētu Irākai vajadzētu mēģināt atkarot kā nākamo.

ASV armijas ieteikts mērķis bija Irākas otrā lielākā pilsēta Mosula, tomēr Irākas armija, koncentrējot papildspēkus pie Fallūdžas, palīdzēja izšķirties par labu tai.

Fallūdža un Mosula ir pēdējās divas lielās pilsētas, kuras "Daesh" turpina kontrolēt Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!