Foto: AFP/Scanpix
Amerikāņiem otrdien dodoties pie balsošanas urnām, jāizvēlas ne tikai ASV prezidents, bet jāizšķir arī daudzi citi jautājumi.

Vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām norisinās arī Kongresa vēlēšanas, kurās tiks pārvēlēti visi Pārstāvju palātas locekļi un trešdaļa senatoru.

Vēlētājiem būs jāizvēlas arī desmitiem tūkstošiem vietējo amatpersonu, kā arī jāpauž savs viedoklis dažādos referendumos.

Tālāk sniedzam īsu ieskatu balsojumos, kas norisināsies līdztekus prezidenta vēlēšanām.

Foto: Reuters/Scanpix

Ikviens likumprojekts, pirms tas nonāk uz prezidenta galda parakstīšanai, jāapstiprina abās Kongresa palātās – Senātā un apakšnamā.

Lai nodrošinātu, ka Kongress piekrīt prezidenta iecerēto reformu īstenošanai, Baltā nama saimnieka pārstāvētajai partijai jākontrolē vismaz viena no Kongresa palātām.

Otrdien, 8. novembrī, uz divu gadu ilgu pilnvaru termiņu tiek pārvēlēti visi 435 Pārstāvju palātas locekļi.

Šobrīd Kongresa apakšnamā republikāņiem ir 246 vietas, kamēr demokrātiem – tikai 186. Trīs kongresmeņu vietas šobrīd ir tukšas, jo to līdzšinējie saimnieki ir vai nu atkāpušies no amata, vai arī miruši.

Netiek prognozēts, ka demokrāti varētu atgūt kontroli pār Pārstāvju palātu, taču eksperti lēš, ka viņi varētu iedragāt līdzšinējo republikāņu vairākumu.

No 100 senatoriem uz kārtējo sešu gadu termiņu otrdien tiks pārvēlēti 34. Senatori pārstāv konkrētus štatus, un katrai ASV pavalstij neatkarīgi no tās lieluma Kongresa augšpalātā ir divi pārstāvji.

Šobrīd republikāņiem Senātā ir 54 vietas, kamēr demokrātiem – 44, bet divi senatori ir neatkarīgie, kas parasti pieslejas demokrātiem.

Gadījumā, ja prezidenta vēlēšanās uzvar demokrātu kandidāte Hilarija Klintone, viņas pārstāvētajai partijai vairākuma nodrošināšanai Senātā pietiktu vien ar četru vietu atkarošanu, jo gadījumā, ja spēku līdzsvars starp 100 senatoriem ir līdzīgs, izšķirošo vārdu saka viceprezidents, kas pilda arī augšpalātas spīkera pienākumus.

Foto: AP/Scanpix

12 no 50 štatiem otrdien tiek pārvēlēti gubernatori, kas pārstāv izpildvaru pavalstu līmenī. Gubernatori ir visietekmīgākās politiskās amatpersonas savā štatā, lai gan lielu ietekmi bauda arī senatori, kas regulāri pārvietojas starp Vašingtonu un savu ''dzimto'' pavalsti.


Foto: AP/Scanpix

Vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām 35 štatos vēlētājiem būs jāatbild uz vairāk nekā 150 dažādiem jautājumiem vietējos referendumos.

Referendumos tiks izšķirts plašs jautājumu loks, sākot ar marihuānas legalizāciju un beidzot ar minimālo algu, veselības aprūpi un ieroču kontroli, bet Kalifornijas gadījumā vēlētājiem jālemj, vai pornoindustrijā nodarbinātajiem izvirzāma obligāta prasība lietot prezervatīvus.


Foto: AFP/Scanpix

Vienlaikus otrdien norisināsies cīņa par tūkstošiem amatu štatu un municipalitāšu administrācijā.

Tostarp tiks vēlētas štatu likumdevēju sapulces, tiesneši, municipālo padomju locekļi, mēri un šerifi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!