Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pazeminājusi Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās misijas statusu Vašingtonā, atsaucoties uz ES amatpersonas teikto, ziņo portāls "DW".

Diplomātiskās misijas statusa pazemināšana notikusi pagājušā gada beigās un ES pārstāvji par šo lēmumu iepriekš neesot brīdināti. ASV valsts departaments ES delegācijas diplomātisko statusu pazeminājusi no dalībvalsts uz starptautisko organizāciju, vēsta medijs.

"Mēs nezinām tieši kad viņi [ASV] to izdarīja, jo viņi aizmirsa mums to paziņot," medijam norādījusi ES amatpersona, piebilstot, ka šis lēmums Briselē nav uztverts pozitīvi un ka šobrīd tiek diskutēts par oficiālu ES atbildi.

Arī kāds ES dalībvalsts diplomāts negatīvi izteicies par ASV lēmumu. "Šis acīmredzami nav vienkārši protokola jautājums, bet tas ir kas tāds, kam ir politisks motīvs," izteicies diplomāts.

Pēc tam, kad ES pārstāvji atklāja diplomātiskā statusa pazeminājumu, tie vērsās pie ASV valsts departamenta, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Tieši valsts departaments ir tas, kas atbild par diplomātiskā sektora jautājumiem valstī. "Viņi [valsts departaments] mums pateica, ka aizmirsuši mūs informēt [par diplomātiskā statusa pazemināšanu] un ka šis ir lēmums, kas pieņemts, jo protokola priekšnieks uzskata, ka tā ir pareiza rīcība," medijam atklājusi persona.

Lēmums par diplomātiskā statusa pazemināšanu saskan ar Donalda Trampa administrācijas kopumā negatīvo attieksmi pret ES, atzīmē medijs. Donalds Tramps publiski ir paudis atbalstu Lielbritānijas aiziešanai no ES jeb "Brexit", kā arī vairākkārt kritizējis ES jautājumos, kas saistīti ar tirdzniecības un drošības nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!