Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas sabiedrība kļūst aizvien noturīgāka pret naidīgu propagandu, taču Krievija nepiekāpjas, pārskata savu stratēģiju un palielina investīcijas propagandā, kas tiek izplatīta lietuviešu valodā, trešdien norādījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vītauts Baks.

"Tādas ietekmes uz cilvēku sirdīm un prātiem, kādu vēlētos panākt mūsu kaimiņvalsts, nav, taču nav arī nekādas atkāpšanās - tiek pārskatīta stratēģija, pārvērtēta kvalitāte, un acīmredzot mēs saņemsim vairāk informācijas ne tikai krievu un poļu, bet arī lietuviešu valodā," viņš sacījis žurnālistiem pēc komitejas sēdes.

Pēc Baka teiktā, vēl pirms gada Krievijai bijis grūti sameklēt cilvēkus, kuri strādātu Kremļa propagandas kanāliem, piemēram, "Sputnik", taču pēdējā laikā šādi cilvēki atrodas, un Maskava investē arī lietuviešu valodā izplatāmajā saturā.

Viņš norādījis, ka plašāka informācija tiks sniegta nākamajā otrdienā, kad Lietuvas izlūkdienesti plāno iepazīstināt sabiedrību ar pārskatu par apdraudējumiem nacionālajai drošībai.

Ar šo ziņojumu Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) un Aizsardzības ministrijas Otrais operatīvo dienestu departaments trešdien slēgtā sēdē iepazīstināja Seima komiteju.

Kā izteicies VSD direktors Darjus Jaunišķis, kopējā situācija Lietuvā "stabili uzlabojas", jo sabiedrība labāk saprot situāciju.

Savukārt militārā izlūkdienesta vadītājs pulkvedis Remiģijs Baltrēns atzinis, ka Lietuvas drošības situācijai "pastāv stabili izaicinājumi". Viņš uzsvēris, ka Krieviju interesē šogad Lietuvā gaidāmās pašvaldību, prezidenta un Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Vienlaikus Baltrēns norādījis, ka Lietuvai jārēķinās arī ar to, ka austrumu kaimiņvalstis attīsta savu militāro potenciālu, un pieminējis, ka armijas grupējums Krievijas Kaļiņingradas apgabalā papildināts ar tanku pulku.

Pērn Lietuvas izlūkdienesti savā ziņojumā jau brīdināja, ka Krievija var censties ietekmēt Lietuvas prezidenta vēlēšanas, izmantojot kiberoperācijas, bet arī konstatēja, ka Baltijas valstu nacionālo bruņoto spēku nostiprināšanās un reģionā dislocētie NATO karavīri samazina iespēju, ka Krievija pret Baltijas valstīm varētu izšķirties lietot militāru spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!