Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) šonedēļ vēlēs Eiropas Komisijas prezidentu, kurš rudenī šajā amatā nomainīs Žanu Klodu Junkeru. Spriežot pēc EP vairāk nekā pusgadu ilgajām aktivitātēm, izvēloties un vētījot kandidātus, cīņai par amatu vajadzēja būt pavisam citādai.

Demokrātiskā parlamenta sistēma

Tā ietvaros šonedēļ plānotajām vēlēšanām eiroparlamentāriešu frakcijas jau kopš pērnā gada rudens izvēlējās savus EK prezidenta amata kandidātus, un maijā, īsi pirms EP vēlēšanām šie tā dēvētie špicenkandidāti dažādos formātos savstarpēji debatēja. Ideālā gadījumā debatēm vajadzētu ļaut vēlētājiem izvēlēties favorītu, lai dalībvalstu pilsoņi attiecīgi atdotu balsi par to nacionālo partiju, kura darbojas konkrēto špicecenkandidātu virzījušajā EP politiskajā grupā. Līdz ar to sarežģītajā vārdā nosauktā sistēma ir tikai nedaudz modificēta versija mūsu pašu kārtībai, kad pēc nacionālajām parlamentārajām vēlēšanām populārāko ievēlēto partiju pārstāvji izvirza premjera kandidātu.

"Vadošā kandidāta jeb špicecenkandidātu sistēma ir tieši saistīta ar vēlētājiem dotajiem solījumiem par politikas prioritātēm un tās īstenotājiem nākamajā pilnvaru termiņā, tāpēc es pilnībā atbalstu demokrātisku, atklātu un godīgu EK prezidenta izraudzīšanās procesu – tātad vadošā kandidāta sistēmu," portālam "Delfi" skaidro Sandra Kalniete (JV; "Eiropas Tautas partija").

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!