Ukrainas drošības dienests (UDD) kopā ar Militāro prokuratūru aizturējis Krievijas tankkuģi "Neyma", kas bloķēja Ukrainas karakuģus Kerčas šaurumā pērnā gada novembrī, paziņoja UDD.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka ar tiešu Krievijas Federācijas Federālā drošības dienesta augstākās vadības pavēli Krievijas FDD robežsargi veica bruņotu agresiju pret Ukrainas karakuģiem "Nikopole", "Berdjanska" un velkoni "Jani Kapu" Kerčas līcī, teikts "Facebook" publicētā UDD paziņojumā.

Krievijas robežsargi pretēji starptautiskajām jūras tiesībām nelikumīgi, ar ieroču pielietošanu un tankera "Neyma" palīdzību bloķēja Ukrainas kuģu virzību Kerčas šaurumā, norāda UDD.

24. jūlijā no Ukrainas robežsardzes saņemta informācija, ka Izmailas ostā pienācis ar Krievijas karogu ceļojošs tankkuģis "Nika Spirit", kas saskaņā ar starptautiskās informācijas sistēmas datiem ir tas pats Ukrainas kuģu bloķēšanā izmantotais "Neyma".

"Tagad UDD izmeklētāju, militāro prokuroru un robežsargu grupa uz aizturētā tankkuģa beigusi Ukrainas tiesas sankcionētas izmeklēšanas darbības – pārmeklēšanu ar mērķi noskaidrot faktiskos lietas apstākļus, dokumentu, konflikta laika radiosarunu ierakstu, borta žurnālu izņemšanu," informē UDD.

Tāpat ir nopratināti kuģa apkalpes locekļi.

Uz kuģa aizturēšanu jau reaģējusi Krievija. “Skaidrojam notikušā apstākļus, lai pieņemtu atbilstošus mērus. Ja runa ir par Krievijas pilsoņu sagrābšanu par ķīlniekiem, tas tiks kvalificēts kā rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un sekas tam nebūs ilgi jāgaida,” teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

UDD kuģa apkalpi gan atbrīvoja, norādot, ka jūrnieki nav pārkāpuši jūras tiesības un Ukrainas likumus. Apkalpes locekļi devušies uz Maskavu, tikmēr kuģis paliek Izmailā.

Jau ziņots, ka 2018. gada 25. novembrī Krievijas kuģi Kerčas līcī sagūstīja divus Ukrainas karakuģus un velkoni, kuri brauca no Melnās jūras ostas Odesas uz Mariupoli Azovas jūrā.

Krievijas robežsargi sagūstīja 24 Ukrainas jūrniekus, kuri joprojām nav atbrīvoti un atrodas ieslodzījumā Krievijā. Maskava apvainoja Ukrainas kuģus nelikumīgā Krievijas robežas pārkāpšanā pie okupētās Krimas pussalas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!