Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka netiksies ar Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem "Brexit" līguma pārrunāšanai, kamēr viņi nebūs piekrituši mainīt savu pozīciju attiecībā uz jau panākto līgumu starp Apvienoto Karalisti un 27 pārējām ES dalībvalstīm.

Viņa pārstāve pirmdien norādījusi, ka Džonsons nevēloties "tikt nosēdināts un pamācīts, ka ES nevar mainīt noslēgto izstāšanās līgumu", un viņš to telefoniski norādījis visiem ES līderiem, ar kuriem runājis, vēsta "Politico".

"Premjerministrs vēlas aiziet ar līgumu, un mēs ceram, ka ES mainīs savu pozīciju attiecībā uz [jau noslēgto] izstāšanās līgumu, kā arī klauzulu [par pagaidu risinājumu robežkontroles novēršanai starp Īriju un Ziemeļīriju]," skaidrojusi Džonsona pārstāve. Kopš stāšanās amatā Džonsons gan vēl nav pat runājis ar kaimiņzemes Īrijas līderi Leo Varadkaru.

Džonsons lēmumu netikties ar ES pārstāvjiem, pirms viņi piekāpsies, pieņēmis dažas dienas pēc tam, kad ES oficiālais "Brexit" sarunu vedējs Mišels Bernjē aicināja ES dalībvalstu līderus palikt pie kopīgās debatēs panāktajiem principiem, solidaritātes un vienotības, lai saglabātu ilgās pārrunās panākto vienošanos.

Džonsons pirmdien paziņoja, ka nevēlas, lai Lielbritānija būtu nomalē vai palikusi nopakaļus. "Vēlos, lai mēs iesaistāmies, lai mēs sniedzam roku un kopīgi noejam jūdzi, tūkstoš jūdzes. Un tas, ko vēlamies darīt, ir skaidri norādīt, ka klauzula nav laba, tā ir mirusi, tai ir jāpazūd, vienošanās ir mirusi, tai ir jāpazūd. Tomēr pastāv jaunas vienošanās iespējas," viņš skaidrojis.

Jautāts, vai Lielbritānijai nav jāpieņem, ka izstāšanās notiks bez vienošanās, Džonsons norādījis, ka ne. "Noteikti nē. Uzskatu, ka varam panākt jaunu līgumu," teicis premjers, vienlaikus norādot, ka ir pareizi un atbildīgi gatavoties gadījumam, ka līgums tomēr netiek panākts, ko Lielbritānija tagad arī dara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!