Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons norādījis, ka tā dēvēto pagaidu risinājumu Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājumā ir jāatceļ, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Vēstulē Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam Džonsons rakstīja, ka pagaidu risinājums “nav dzīvotspējīgs” un ka tas ir “nedemokrātisks”.

Džonsons arī izteicās, ka, ja pagaidu risinājumu atcels, britu parlaments apstiprinātu “Brexit” vienošanos. ES vēl nav sniegusi atbildi uz šo Džonsona vēstuli, taču iepriekš vairākkārt norādījusi, ka pagaidu risinājumam ir jāpaliek “Brexit” līgumā un ka to nevar mainīt, atzīmē medijs.

Pagaidu risinājuma mērķis ir nodrošināt, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) netiks atjaunota fiziska robeža starp Īriju un Ziemeļīriju. Praksē šī risinājuma īstenošana nozīmētu, ka Ziemeļīrija pēc “Brexit” turpinātu ievērot atsevišķus ES vienotā tirgus noteikumus.

Džonsons aicinājis domāt par “elastīgiem un radošiem” risinājumiem, ar kuru palīdzību izvairīties no fiziskas robežas atjaunošanas starp Īriju un Ziemeļīriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!