Foto: EPA/Scanpix/LETA

Āfrikas privātās militārās kompānijas zaudē vietējo pasūtītāju līgumus, jo Krievijas kompānijas "Vagner" algotņi izmaksājot lētāk, ziņo "The Moscow Times".

Āfrikas teritorijā strādājošas privātās militārās kompānijas OAM vadītājs Džons Gartners, kurš ir vairs neeksistējošās valsts Rodēzijas bijušais karavīrs, medijam stāsta, ka Mozambikas amatpersonas aicināja viņu palīdzēt cīņā pret islāmistu nemierniekiem valsts ziemeļos.

"Mēs viņiem augusta sākumā iesniedzām pirmklasīgu piedāvājumu. Mums ir liela darbības pieredze Mozambikā un ļoti labi pārzinām šo skarbo vidi. Ticiet man, mēs darbu paveiktu lieliski," viņš stāsta.

Savu "ļoti spēcīgu" piedāvājumu iesniedzis arī bijušais Dienvidāfrikas pulkvedis un algotņu kompānijas "Black Hawk" dibinātājs Dolfs Dorfling, kurš Mozambiku pārzinot "kā savus piecus pirkstus".

Taču abas šīs kompānijas zaudēja. Līgumus ieguva jauns spēlētājs – ar Kremli saistītā privātā militārā kompānija "Vagner", par kuras īpašnieku medijos tiek saukts uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins jeb "Putina pavārs".

Abi jomas veterāni atzīst, ka nevar konkurēt ar "Vagner" zemajām izmaksām un augsta līmeņa politiskajiem sakariem. Tomēr viņi pauž skepsi par "Vagner" spēju veiksmīgi darboties Mozambikā, perfekti nepārzinot ne vietējo apvidu, ne politiku.

"Re, tā ir nauda un politika, bija skaidrs, ka mēs nevaram konkurēt ar "Vagner". Bet tagad viņiem būs nepatikšanas, tas ir ārpus viņu vēriena," pauž Gartners.

"Black Hawk" un OAM ir divas no daudzām privātajām militārajām kompānijām, kas darbojas Subsahāras Āfrikā. Šo kompāniju rašanās saistīta ar aparteīda beigām Dienvidāfrikā – atbrīvojās daudzi pieredzējuši karavīri, kas bija gatavi par naudu palīdzēt Āfrikas valstu valdībām cīnīties pret nemierniekiem. Daudzi no šiem vīriem jau ir vecumā starp 55 un 65 gadiem, taču viņiem ir zināšanas un pieredze, kas viņu pakalpojumus Āfrikā padara pieprasītus, skaidro medijs.

Gartners atklāj, ka Mozambikas valdībai piedāvājis savākt aptuveni 50 augsti kvalificētus ekspertus, kuru izcenojums būtu no 15 000 līdz 25 000 dolāru par personu mēnesī.

Par to, cik savem algotņiem Āfrikā maksā "Vagner", nav publiskas informācijas, bet bijušais Krievijas armijas virsnieks Jevgēnijs Šabajevs, kurš iestājies par algotņi aizstāvi un pārstāvi cīņā par viņu tiesībām, medijam pastāstīja, ka zemākā ranga "Vagner" karavīrs mēnesī saņem 1800 līdz 4700 dolārus.

Taču, iespējams, vēl nozīmīgāka par izmaksām ir "Vagner" politiskā aizmugure, kādas parasti nav tradicionālajām algotņu grupām.

Mediji jau ziņojuši par Prigožina un "Vagner" pieaugošo aktivitāti Āfrikā un klātbūtni virknē kontinenta valstu.

Laikraksts "The Times" nesen ziņoja, ka septembrī aptuveni 200 krievu algotņu ieradušies arī Mozambikā. Karotāji iesaistījušies cīņās pret islāmistiem nemierniekiem ar gāzi bagātajā Kabu Delgadu reģionā.

"Vagner" unikalitāti veido divas sastāvdaļas – saikne ar Kremli un zemās izmaksas, skaidro Krievijas pētnieks Marks Galeoti.

"Viņi ir lēti un nāk komplektā ar režīma atbalsta paku, kas ietver arī polittehnoloģiju," skaidro eksperts.

Jāatgādina, ka augustā Mozambikas prezidents Filipe Njusi Maskavā tikās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu. Tas notika pirms oktobrī notikušajām Mozambikas prezidenta vēlēšanām. Ar Prigožinu saistītas vietnes un sociālo tīklu lapas izplatīja Njusi izdevīgu saturu..

Savukārt "Facebook" oktobra beigās bloķēja ar Krieviju saistītas lapas, kas mēģinājušas iejaukties astoņu Āfrikas valstu iekšējās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!