Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina novērtējusi kaitējumu, ko Krievija nodarījusi pirms gada Kerčas līcī sagūstītajiem karakuģiem, kurus Maskava atdeva Kijevai 18. novembrī, vēsta "Radio Svoboda".

Kuģiem nodarīti zaudējumi 2,3 miljonu dolāru apmērā, paziņojis Ukrainas pastāvīgā pārstāvja starptautiskajās organizācijās Vīnē vietnieks Igors Losovskis.

Ņemot vērā bruņojuma un kuģu vispārējo tehnisko stāvokli, tie nav izmantojami saviem paredzētajiem mērķim, uzsver diplomāts. Uz kuģiem redzamas "marodierisma pazīmes", pilnībā vai daļēji noņemts bruņojums, navigācijas iekārtas, sakaru līdzekļi, munīcija un cits īpašums, raksturo Losovskis.

Trīs Ukrainas kuģus – artilērijas kuterus "Nikopole", "Berdjanska" un velkoni "Janu Kapu" – un 24 to apkalpes locekļus 2018. gada 25. novembrī pie Kerčas līča ar spēku aizturēja Krievijas krasta apsardze. Ukraiņu jūrnieki, kurus Krievijā apsūdzēja nelikumīgā Krievijas robežas pārkāpšanā, Ukrainā atgriezās šogad 7. septembrī aizturēto personu apmaiņas darījuma starp Maskavu un Kijevu ietvaros.

Savukārt kuģus Ukrainai Krievija atdeva 18. novembrī.

Pēc kuģu atgūšanas Ukrainas jūras spēku komandieris Igors Vorončenko paziņoja, ka kuteri nav darba kārtībā, jo krievi tos "nobeiguši", nolaupot ne tikai munīciju, bet arī aprīkojumu un pat santehniku.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) šo paziņojumu noliedza un apgalvoja, ka kuģi nodoti "normālā stāvoklī", publicējot arī video ar kuģa interjeru un pieņemšanas-nodošanas akta parakstīšanu jūrā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēc kuģu apskates apliecināja, ka ir pazudusi daļa aprīkojuma un bruņojuma un ka pieprasīs Krievijai īpašumu atdot.

Ukrainas Aizsardzības ministrija oficiālu bojājumu un pazudušā aprīkojuma sarakstu nav publicējusi, vien norāda, ka no kuģiem ir demontētas sakaru un navigācijas iekārtas, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests. Santehniku ministrija nav pieminējusi.

Krievijas mediji, atsaucoties uz avotiem FDD, ziņo, ka kuģi atdoti bez jūrnieku ieročiem, munīcijas un radiostacijām, jo tie ir lietiskie pierādījumi krimināllietā.

Savukārt Ukrainas bijušais galvenais militārais prokurors Anatolijs Matioss savā "Facebook" lapā publicēja neoficiālu atskaiti par lietām, kas it kā pazudušas no kuģa.

Sarakstā tiek minēta arī santehnika, rozetes, apgaismes ķermeņi un cits aprīkojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!