Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievija nekad nav grasījusies un arī nedomā atteikties no savas suverenitātes un neatkarības, un iekļauties kādas citas valsts sastāvā, atsaucoties uz Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko paziņojumu, vēsta aģentūra "Belta".

"Mēs nekad neesam domājuši un negrasāmies iekļauties jebkuras citas valsts, pat brālīgās Krievijas, sastāvā," Lukašenko ceturtdien uzsvēra uzrunā parlamenta deputātiem.

"Un es nevēlos pārsvītrot visu, ko esmu izdarījis kopā ar jums, tautu, izveidojot suverēnu neatkarīgu valsti, lai to tagad ieliktu kādā kastītē ar krustu virsū, un kaut kur izmestu vai nodotu. Ar mani tas nenotiks nekad. Šī ir mūsu valsts. Mēs esam suverēni un neatkarīgi. Ar to ir jālepojas," uzsvēra Lukašenko.

Lukašenko atzina, ka Krievija un Baltkrievija joprojām nav atrisinājusi virkni svarīgu jautājumu par naftas piegādēm, bet Maskava un Minska pašlaik nerisinot politiskus jautājumus, piemēram par vienota parlamenta izveidi.

7. decembrī Sočos gaidāma Lukašenko tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Mediji ziņoja, ka šīs tikšanās rezultātā varētu tikt parakstīta programma abu valsti dziļākai integrācijai. Taču gaidāmo pārrunu temati pagaidām nav zināmi.

2018. gada beigās Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs paziņoja par gatavību veidot ar Baltkrieviju vienotu nodokļu un cenu politiku jau 1999. gadā noslēgtā savienotās valsts līguma ietvaros. Dokuments paredz vienotas valūtas un muitas izveidi, Lukašenko toreiz to nosauca par tukšu šantāžu, atgādina "Radio Svoboda".

Lukašenko kritiķi uzskata, ka jaunas vienošanās par dziļāku integrāciju ar Krieviju apdraud Baltkrievijas neatkarību.

Runas par Baltkrievijas un Krievijas dziļāku integrāciju politiskajā vidē atgriezās pēc Kremļa saimnieka Putina pārvēlēšanas amatā uz jaunu pilnvaru termiņu 2018. gadā. Ir eksperti, kas uzskata, ka Krievija izdara spiedienu uz Minsku, lai šo integrāciju iekustinātu un savu mērķu panākšanai ir gatavi apsvērt pat varas maiņas vai militāras intervences scenāriju.

Baltkrievu analītiķis Arsēnijs Sivickis intervijā "Delfi" skaidroja, ka Baltkrievija šo Maskavas un Minskas nesaskaņu dēļ var kļūt par jaunu krīzes centru Eiropā. Viņš arī uzskata, ka Lukašenko jau gatavojas varas maiņai, kas nāks pēc viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!