Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 14. septembrī telefoniski runājis ar Francijas līderi Emanuelu Makronu. Sarunas laikā Makrons Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu nosaucis par “noziedzīgu darbību” un atzīmējis, ka indēšanā izmantoto “Novičok” saimes indi nevarēja izmantot privātas struktūras, raksta Francijas izdevums “Le Monde”.

Putins uz to atbildējis, ka Navaļnijs ir "nemiera cēlējs internetā", kura dibinātais pretkorupcijas fonds šantažējot amatpersonas. Tāpat Putins pieļāvis, ka Navaļnijs sevi saindējis varētu būt pats.

Putins norādījis, ka oficiāla izmeklēšana Krievijā nav veikta, jo Krievijas speciālistiem nav pieejami Vācijā un Francijā veikto analīžu rezultāti. Kremļa saimnieks arī uzsvēris, ka nervu paralizējošās vielas "Novičok" pēdas varētu vest uz Latviju, kur dzīvojot viens no šīs indes radītājiem, raksta "Le Monde".

Makrons sarunā noraidījis "Latvijas pēdas" un iespējamību, ka Navaļnijs varētu būt saindējis sevi pats.

Uz šīm ziņām reaģējis arī pats Navaļnijs, kurš kopš saindēšanas ārstējās Berlīnē un otrdien vakarā ir izrakstīts no slimnīcas. Viņš Putina teikto ironiski komentējis "Facebook".

"Nomirt Omskas slimnīcā un nonākt Omskas morgā, kur kā nāves cēloni noteiktu "ir gana dzīvojis", protams, ir mana viltīgā plāna galvenais mērķis. Bet Putins mani apspēlēja. Rezultātā es kā muļķis 18 dienas nogulēju komā, bet savu nesasniedzu. Provokācija nav izdevusies!"

Ekrānuzņēmums no "Facebook"

44 gadus vecais Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm tika hospitalizēts 20. augustā. 22. augustā komā esošais politiķis tika nogādāts uz "Charite" slimnīcu Berlīnē. 24. augustā slimnīcas ārsti apstiprināja, ka politiķis ir saindēts ar holinesterāzes inhibitoriem, kas ir "Novičok" tipa vielu sastāvā. Savukārt trešdien, 2. septembrī, Vācijas valdība apstiprināja, ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas kaujas vielu.

7. septembrī mediķi paziņoja, ka Navaļnijs pamodies no komas, bet 14. septembrī informēja, ka politiķa stāvoklis turpina uzlaboties un viņš uz īsu brīdi jau spēj atstāt gultu.15. Septembrī Navaļnija "Instagram" kontā publicēts pirmais foto kopš saindēšanas.

22. septembra vakarā viņš no slimnīcas izrakstīts.

Navaļnija līdzgaitnieki uzskata, ka viņš saindēts pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma. Oficiālā Maskava tikmēr savu saistību ar notikušo noliedz un apgalvo, ka Krievijā paņemtajās analīzēs indes klātbūtne politiķa organismā nav konstatēta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Navaļnijs ir slepkavības mēģinājuma upuris un ka vainīgie meklējami Krievijā. Krievija tikmēr apgalvo, ka šādiem paziņojumiem nav nekādu pierādījumu.

Sava versija par notikušo ir arī Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!