Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka nevēlas, lai Īrijas-Ziemeļīrijas robeža ir apsargāta, ziņo portāls "Sky News".

Uzrunājot medijus, demokrāts paziņoja, ka apspriedis šos jautājumus ar Eiropas valstu līderiem. "Mēs nevēlamies apsargātu robežu," viņš sacīja.

"Būtu nepareizi, ja robeža starp ziemeļiem un dienvidiem atkal būtu slēgta. Mums robeža jātur atvērta," piebilda Baidens.

Baidens arī iepriekš komentējis Īrijas-Ziemeļīrijas robežas jautājumu "Brexit" kontekstā, sakot, ka "Lielās piektdienas" līguma pārkāpšana apdraudētu iespēju nākotnē noslēgt tirdzniecības līgumu starp ASV un Lielbritāniju.

Sarežģītā vēsturiskā fona dēļ jautājums par situāciju uz Īrijas un Ziemeļīrijas robežas bijis viens no karstākajiem diskusiju punktiem visā "Brexit" procesā.

Fiziskas robežas nepieļaušana bija būtisks 1998. gadā parakstītā "Lielās piektdienas" miera līguma punkts. Šī vienošanās paredzēja drošības pārbaudes punktu noņemšanu no Īrijas–Ziemeļīrijas robežas un sekmēja vardarbības pārtraukšanu starp unionistiem, kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija ir daļa no Lielbritānijas, un nacionālistiem, kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija būtu iekļauta Īrijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!