Foto: AP/Scanpix/LETA

Beļģijas virusologs Stevens van Guhts ieguvis šāgada balvu par skaidras un nepārprotamas valodas lietošanu, ziņo portāls "Brussels Times". Zinātniskās ekspertīzes iestādes "Sciensano" pārstāvja, Beļģijas valdības konsultanta un Covid-19 runasvīra van Guhta skaidrojumi par koronovīrusa krīzi piesaistīja Skaidras valodas centra ("Wablieft") uzmanību. Šis centrs ik gadu izvēlas vienu balvas saņēmēju.

Ik nedēļu pirmdienās, trešdienās un piektdienās van Guhts uzstājas Beļģijas Nacionālā krīzes centra preses konferencēs un bieži sniedz intervijas vietējiem un ārvalstu medijiem par Covid-19. Viena no tām lasāma arī "Delfi plus". Viņš intervijā "Delfi" atklāti stāstīja, kā mēneša laikā Beļģija, kura oktobra beigās bija visvairāk Covid-19 plosītā Eiropas Savienības dalībvalsts, par septiņām reizēm samazināja inficēšanos. Arī nevairījās atzīt kļūdas, kas pieļautas, un atklāja, kā Beļģijas iedzīvotāji reaģē uz visnotaļ skarbajiem ierobežojumiem. Interviju var lasīt šeit.

Van Guhta vārds Beļģijā šogad ir ne mazāk zināms kā Latvijā galvenā infektologa Ugas Dumpja vai Slimību un profilakses centra pārstāvja epidemiologa Jurija Perevoščikova vārds.

"Stevena van Guhta komunikācija ir viegla un nepiespiesta, vienlaikus nezaudējot nianses. Viņa balss un seja izstaro pārliecību, "norāda "Wablieft". "Van Guhts vienmēr ir saprotošs un mierīgs. Viņš rada sajūtu, ka kopā mēs varam pārvarēt šo vīrusu." Kā vēsta "Brussels Times," Skaidras valodas centrs uzsver: Covid-19 ir milzu ietekme uz mūsu ikdienas dzīvi, tāpēc nepieciešama ir skaidra komunikācija, kas var pat izglābt dzīvības.

Van Guhts laikrakstam sacīja, ka ir pagodināts saņemt šādu balvu, saucot to par viņa pēdējo mēnešu darba "jauku novērtējumu."

Skaidras valodas centra balvu pasniedz flāmu iknedēļas laikraksts "Wablieft". Tas iznāk jau vairāk nekā 30 gadu vienkāršā flāmu valodā. Jau savos pirmsākumos šis laikraksts lielu popularitāti guva skolās, un to izdod Flāmu Pieaugušo izglītības atbalsta centrs.

"Normālajā dzīvē esmu vienkāršs virusologs, kurš strādā ar vīrusiem," intervijā "Delfi" sacīja Stevens van Guhts. Kā mācībspēks studentiem daudzkārt lasījis kursu, brīdinot, ka kaut kas līdzīgs spāņu gripas pandēmijai var atkārtoties jebkurā brīdī, rīt vai pēc desmit gadiem. "Biju pat nedaudz pārsteigts, ka tas, ko mācu daudzus gadus, nu notiek. Sajūta bija, kā atdzīvojoties sirreālai filmai," virusologs atzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!