Foto: Kadrs no video

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kurš pēc vasarā notikuša uzbrukuma ar kaujas vielu "Novičok" atrodas Vācijā, piezvanījis vienam no Federālā drošības dienesta (FDD) indētāju grupas dalībniekiem, kurš viņam netieši apstiprinājis, ka pret politiķi veikts plānots uzbrukums. Par to Navaļnijs paziņojis savā tīmekļa vietnē.

Nesen publicētā "Bellingcat" un mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā lielās preses konferences laikā apgalvoja, ka pētījums patiesībā ir "amerikāņu specdienestu materiāli", bet netieši atzina, ka varasiestādes Navaļniju izseko.

Savukārt Navaļnijs pirmdien publicējis blogu, kurā atklāj, ka pirms "Bellingcat" pētījuma publiskošanas 14. decembrī pats sazvanījies ar vienu no astoņiem identificētajiem indētājiem militāro ķīmiķi Konstantīnu Kudrjavcevu.

Izmantojot aplikāciju, kas adresātam uzrāda citu telefona numuru (šajā gadījumā vienu no FDD numuriem), Navaļnijs sarunā izlicies par Drošības padomes priekšsēdētāja Nikolaja Patruševa palīgu, kurš vēlējies uzzināt operācijas detaļas, tostarp jautājis, kāpēc Navaļnijs izdzīvoja.

Publicētajā ierakstā dzirdamā balss, kas saskaņā ar Navaļnija teikto pieder Kudrjavcevam, skaidro, ka operācija bija labi izplānota, taču neveiksme saistāma ar to, ka lidmašīna ar Navaļniju pārāk ātri nosēdusies Omskā un operatīvu ātrās medicīniskās palīdzības mediķu sniegto palīdzība jau lidostā.

Ziņots, ka pētnieciskā grupa "Bellingcat" kopā ar medijiem "The Insider", "Der Spiegel" un CNN šonedēļ publicēja pētījumu, kurā norāda, ka Navaļniju ar "Novičok" saindējuši FDD darbinieki.

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!