Foto: AFP/Scanpix

Pasaules septiņu industriāli attīstīto valstu grupa ceturtdien Krimas aneksijas septītajā gadadienā asi nosodīja Ukrainai piederošās Krimas okupāciju, ko turpina īstenot Krievija.

Krievijas rīcība "turpina graut Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti un neatkarību", teikts G7 valstu ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā.

"Mēs viennozīmīgi nosodām Krievijas īstenoto Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles pilsētas pagaidu okupāciju," teikts paziņojumā. "Krievijas centieni to leģitimizēt netiek un netiks atzīti."

Ministri apsūdzēja Krieviju cilvēktiesību pārkāpumu pastrādāšanā pussalā, kā arī pieprasīja nodrošināt starptautisko novērotāju piekļuvi.

Paziņojumā ministri atgādināja arī par Maskavas lomu konfliktā Austrumukrainā.

"Mēs aicinām Krievijas Federāciju izbeigt šī konflikta uzkurināšanu, nodrošinot finansiālu un militāru atbalstu bruņotajiem formējumiem, kurus tā atbalsta Austrumukrainā, kā arī piešķirot Krievijas pilsonību simtiem tūkstošiem Ukrainas pilsoņu," norādīja ministri.

G7 valstis aicināja panākt diplomātisku atrisinājumu šim konfliktam.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2014. gadā tā no pasaules valstu elites kluba G8, kā tas tolaik bija pazīstams, tika izslēgta.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!