Čehijas prokuratūra nodevusi jaunajai Eiropas prokuratūrai lietu pret Čehijas premjerministru Andreju Babišu par interešu konfliktu, ceturtdien ziņu aģentūrai AFP atklāja Prāgas prokurors Boriss Havels.

Eiropas prokuratūra, kas sāka darbu 1. jūnija, ir pirmā pārvalstiskā prokuratūra un tā veiks izmeklēšanu un kriminālvajāšanu par vairāku veidu krāpšanu un citiem noziegumiem, kas skar Eiropas Savienības (ES) finanšu intereses.

Eiropas Komisijas (EK) auditori aprīlī secināja, ka Babišs, būdams gan politiķis, gan uzņēmējs, atrodas interešu konflikta situācijā.

Miljardieris un populistiskās partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) dibinātājs Babišs ir piektais bagātākais cilvēks Čehijā, kurš pie bagātības ticis, būdams daudznozaru konglomerāta "Agrofert" īpašnieks.

Babišs apgalvo, ka 2017. gadā, būdams finanšu ministrs, nodevis savu konglomerātu diviem trasta fondiem saskaņā ar pretkorupcijas likumu, kas, kā tiek uzskatīts, izstrādāts īpaši viņa gadījumam un ieguvis apzīmējumu "Lex Babiš" (Babiša likums).

Taču publiski pieejamie dokumenti liecina, ka viņš joprojām ir patiesais "Agrofert" īpašnieks-labuma guvējs.

EK nākusi pie tāda paša slēdziena, aprīlī publicējot savu gala ziņojumu, kas ir jau 2019. gadā publicētā ziņojuma pārstrādāta versija.

EK secinājusi, ka Babišs šobrīd "bauda izšķirošu ietekmi uz trasta fondiem".

Auditori norādījuši, ka Čehijai ir jāatmaksā Eiropas Savienībai 11 miljoni eiro, ko "Agrofert" saņēmis no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

Babišs noliedzis, ka būtu atradies interešu konfliktā, apsūdzot ziņojuma autorus manipulācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!