Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs izteicies, ka islāmistu sarīkoti terorakti ir drauds, ar kuru joprojām jārēķinās Rietumiem, raksta "The Guardian".

Blērs apgalvo, ka "neskatoties uz teroristu uzbrukumu samazināšanos, islāmisms - gan kā ideoloģija, gan kā vardarbība -, ir pirmās kārtas drauds drošībai; un, nekontrolēti, tas nonāks pie mums, pat ja centrēsies tālu no mums, kā parādīja 11. septembris."

Britu ekspremjers arī norāda, ka radikālajam islāmismam nevar pretoties tikai ar dronu triecieniem, novērošanu un specvienībām. Viņš nepiekrita ASV prezidenta Džo Baidena iepriekš paustajam, sakot, ka "nācijas veidošanai" jābūt vienam no pielietojamajiem instrumentiem. Blērs uzsvēra, ka joprojām var būt nepieciešama cietās un maigās varas kombinācija.

Turpretī Baidens ir teicis, ka ASV 20 gadus ilgās misijas beigas Afganistānā noslēdz "nācijas veidošanas" laikmetu.

Blērs atzīst, ka ASV "tagad ir milzīga politiska pretošanās militārām intervencēm", taču piebilst, ka tas ir izaicinājums Lielbritānijai un NATO. Viņš uzskata, ka cīņas gribas zaudēšana apvienojumā ar nespēju domāt stratēģiski rada reālus, pašu Rietumu izraisītus draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!